Navn i nyhetene

Vil lære av NRKs feil


Han forteller at NRK har innskjerpet all bruk av skjulte metoder.

Per Arne Kalbakk (43)

Programdirektør i NRK

Har brukt store deler av uka på avlyttingsdiskusjon

Hvordan har den siste ukens diskusjon om avlytting av Den rettsmedisinske kommisjon preget arbeidsuken?

- Det har jo preget uka på den måten at siden tirsdag ettermiddag har det meste av arbeidstida gått med til det. Blant annet måtte jeg avlyse deltakelse på NRKs store fagdag i går. Selv om det er ubehagelig med slike debatter, har det gitt oss anledning til å diskutere etikk og gjennomgå våre rutiner på nytt, og det tror jeg alltid er sunt for en mediebedrift som NRK.

Hva tenker du om den refsen dere har fått fra blant andre Per Arne Kokkvold i Norsk Presseforbund?

- Jeg er egentlig helt enig i det Kokkvold sier, både at det er en journalistisk refleks at man velger å overhøre noe selv om man i utgangspunktet ikke var ment å skulle ta del i informasjon, at dette var informasjon av så stor samfunnsmessig betydning at det var riktig å publisere det, men også at vi burde konfrontere Rygnestad med at vi overhørte. Der gjorde vi en feil, og det må vi bare lære av så fort som mulig.

Hva slags konsekvenser vil dette få for arbeidet internt i NRK?

- Vi vil evaluere, og det gjorde vi allerede i februar. Vi har innskjerpet all bruk av skjulte metoder, som skjulte mikrofoner, og informasjonen som kommer fra mer utradisjonelle kilder skal diskuteres med flere redaktører. I akkurat denne saken var bildet komplisert, men det er viktig for oss at vi alltid skal være åpne rundt hvordan vi har fått informasjonen som ligger til grunn for våre saker.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Sånne ting endrer seg jo, men i de siste årene har «Min kamp»-serien vært en bokserie som har betydd mye for meg. Både rent allmennmenneskelig er bøkene svært gode, og det faktum at Knausgård og jeg har samme oppvekstreferanser, bidrar til at jeg kjenner meg igjen i bøkene. Det er selvsagt veldig positivt når man leser.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det gjør meg lykkelig å spise en god middag sammen med kjæresten min, være sammen med barna og se en god fotballkamp. Sånn med tanke på det sistnevnte, er det i disse dager veldig mye lykke å ta av.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var nok Kevin Keegan, den kjente Liverpool-spilleren. Han er vel den første fotballstjerna jeg husker, og spilte på det jeg da oppfattet som verdens beste lag. Han hadde langt hår, krøller og nummer sju. Det var stor kamp om det nummeret på mitt lag.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg tror nok kanskje at jeg har en tendens til å bli litt fraværende i noen situasjoner, fordi jeg tenker på litt for mye samtidig. Det kan være irriterende for noen hver rundt meg. Samtidig er det nok ikke ideelt at det finnes så mye ny teknologi som også kan bidra til å distrahere.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har egentlig ikke så veldig tro på å angre på ting, men har stor tro på å lære av ting jeg har gjort. Det har man for eksempel sett et veldig godt eksempel på profesjonelt denne uka.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det må helt klart være kjæresten min. Jeg tror helt klart vi kunne fått tida til å gå om det hadde tatt litt tid før vi ble reddet ut.

martin.moland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen