Navn i nyhetene

Vil i heisen med Ole Paus

-Går gjerne i demonstrasjonstog for lik mulighet til utdanning - hjemme og ute.

Henriette
Thommessen (29)

Nyvalgt leder for ANSA - 
organisasjonen for over 23.000 
norske studenter i utlandet.

Vil kjempe for å hindre at 
utenlandsstudenter pådrar 
seg høy studiegjeld.

Ifølge tall fra Lånekassen over utenlandsstudenter har aldri tidligere så mange studenter valgt å reise ut som nå. Hvorfor velger flere å ta sine studier i utlandet?

- Mange har innsett verdien av tilleggskompetansen man får ved å studere i en annen kultur enn sin egen. Det finnes fantastisk mange gode utdanningsinstitusjoner ute i verden. Samtidig er det sånn at ungdomskullet hjemme er rekordstort, og andelen som tar høyere utdanning stadig øker. Så selv om antallet norske studenter i utlandet går opp, er andelen veldig stabil. Vi har behov for enda flere med internasjonal kompetanse.

Å konsentrere seg om studiene og samtidig fordøye et annet lands kultur og opplevelser - er det 
umiddelbart forenlig da? Eller 
stiller det ekstra krav til motivasjon og selvdisiplin?

- Du har rett i at det er en ekstra utfordring å orientere seg i fremmed land, byråkrati og kultur - spesielt i begynnelsen. Men det er også veldig inspirerende. Samtidig lærer man mye mer enn det som synes på vitnemålet, og gir den enkelte en verdifull tilleggskompetanse å ta med hjem til norsk samfunns- og næringsliv senere.

Etter at du nylig ble valgt som 
leder for ANSA uttalte du at du vil gi utenlandsstudentene lavere 
studiegjeld. Er det mye dyrere å ta sine studier i utlandet, og hvorfor?

- De siste 6 årene har gjeldsbelastningen for utenlandsstudenter økt med 40 prosent, mot 9 prosent for studenter i Norge. Det skyldes at stipendandelen for skolepengestøtten har blitt betydelig redusert. Det bekymrer oss at utenlandsstudier kan bli et privilegium kun for de som har foreldre som backer økonomisk under og etter studietiden. Internasjonal kompetanse er et konkurransefortrinn i et stadig mer globalt arbeidsmarked, og dette må ikke være et gode kun for de få. Politikere, næringsliv; alle snakker om betydningen av internasjonalisering av utdanning - hva skjedde med tilrettelegging?

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Middlesex», av Jeffrey Eugenides. Den har beriket livet mitt ved å utvide forståelsen for hva det rommer å være menneske.

Hva gjør deg lykkelig?

- Engasjement gjør meg lykkelig. Å kjenne mitt eget bruse, og å føle det hos andre. Omtanke gjør meg også lykkelig. Jeg blir fort rørt når folk gjør det lille ekstra.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg var veldig glad i Anne-Cath. Vestly! Hun hadde så søt stemme og så nydelig ansikt. Siden har jeg vært en sucker for gamle, rynkede fjes.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Skal ikke gå på en oversharing-smell her, men jeg er til tider ganske frustrert over hvorfor jeg ikke begynte med turn da jeg var liten. Det er fabelaktige ferdigheter å ha inne. Synes jeg får fint lite ut av å tøye hoftebøyer’n i dag.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg boblevin! Og tar på en gøyal leppestift.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Lik mulighet til utdanning - hjemme og ute. Rett til selvbestemt abort - globalt. Nei til ultralydscreening i 12. uke.

Er det noe du angrer på?

- Ja, så klart. Men jeg prøver å forsone meg.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Hadde blitt skikkelig glad for strømbrudd, gitar og Ole Paus!

Mer fra Dagsavisen