Navn i nyhetene

Vil hviske Drillo noen ord

Han mener Aung San Suu Kyi på mange måter kan sammenliknes med Nelson Mandela.

Kjell Magne 
Bondevik (64)

Leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Er også leder av Kirkenes Verdensråds kommisjon for internasjonale saker.

Ble nektet visum til Kina, hvor han mandag skulle ledet et kommisjonsmøte i Nanjing i Jiangsu-provinsen.

Du ble nektet innreise til Kina som den eneste av 30 internasjonale møtedeltakere, fordi Norge ga Nobels fredspris til systemkritikeren Liu Xiaobo i 2010. Hvilke tanker gjør du deg om Kinas opptreden?

- Det er snart to år siden fredsprisutdelingen. Jeg reagerer med forundring over at Kina fortsatt driver på med slike markeringer. Den kinesiske regjering må selvsagt ha lov til å være misfornøyd med pristildelingen, men samtidig undrer det meg at de ikke ser ut til å ha forstått at Nobelkomiteen er en komité uavhengig av den norske regjering. Jeg kan ikke forstå annet enn at Kina svekker sitt omdømme internasjonalt ved å opptre på denne måten.

Viser Kinas sterke og vedvarende reaksjon noe om betydningen av Nobels fredspris, og hva?

- Når regjeringen i Kina, som er verdens største land, reagerer så sterkt på en fredspristildeling, viser det at den har sin virkning.

Hva tenker du skal til for å bedre Kinas forhold til Norge?

- Kineserne venter kanskje på en beklagelse fra Norge. Noe de for all del ikke må få, og selvsagt ikke vil få. Vi må ikke godta at et lands regjering skal diktere hvem som skal få fredsprisen. Etter det jeg er kjent med, jobber den norske regjeringen for å gjenopprette normale forhold, og egentlig er det opp til Kina å endre holdning.

På lørdag skal tidligere vinner av Nobels fredspris, Aung San Suu Kyi, holde sitt nobelforedrag i Oslo rådhus, 21 år etter at hun fikk fredsprisen. Hvor viktig mener du hennes besøk i Norge er?

- Hun kommer fredag ettermiddag, og besøket er svært viktig historisk. Hun er en av de store internasjonale størrelser i vår tid og kan på mange måter sammenlignes med Nelson Mandela. At hun ble fri etter 27 års husarrest i Burma, og han etter 15 års fengsel i Sør-Afrika, viser at de har en enorm støtte hos sine folk og at det nytter å stå i fronten for demokratiskapning. Jeg har møtt henne tre ganger, sist for tre uker siden. Hun fortalte da at hun ønsker å møte folket når hun kommer til Oslo. Hun kommer også til oss i Oslosenteret lørdag formiddag.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- For meg så er det kanskje ikke noen overraskelse, Bibelen. Den er kilden til min tro, som er helt avgjørende i mitt liv.

Hva gjør deg lykkelig?

- Når jeg har god tid til samvær med familie, og ikke minst mine nå ti barnebarn.

Hvem var din barndomshelt?

- President John F. Kennedy. Jeg var 13 da han ble president, og rystet da han noen år senere ble drept. Jeg ble veldig betatt av hans visjoner. Han var nok helten.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg kanskje sier ja til for mye av oppdrag for å være imøtekommende og hyggelig. Så blir tida for knapp, og da er det lett å bli forsinket, slik at andre må vente på meg. Det misliker jeg ved meg selv. Min svakhet er at jeg forsøker å tøye tida.

Er det noe du angrer på?

- Jeg angrer på at jeg ikke lærte meg flere fremmedspråk i tillegg til engelsk. Fransk skulle jeg gjerne lært meg. Det hadde jeg hatt bruk for.

Hvem ville du helst stått i heisen med?

- Egil «Drillo» Olsen. Jeg er lidenskapelig fotballinteressert, og selv om han er proff og jeg amatør, ville jeg fått sjansen til å diskutere fotballtaktikk og spilleformasjoner med ham. Det har jeg synspunkter på.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen