Vibeke Thyness. FOTO: BÅRD GUDIM

Vil ha det været som stemmer

Hun har demonstrert mot barnehagekutt.

Vibeke 
Thyness (35)

Vakthavende meteorolog

Melder været i romjula.

 

Hvordan er det å være meteorolog nå i jula?

- Litt som ellers. Været tar jo ikke juleferie, så det må vi følge med på. Akkurat helligdagene ønsker man kanskje å være hjemme sammen med familien, men det gjelder flere enn oss. Så det er sånn det er.

Er det kjedelig å måtte melde dårlig vær?

- Det er veldig farlig å varsle med hjertet, det har vi lært av bitter erfaring. Alle ønsker seg hvit jul, men vi kan ikke varsle det man ønsker. Vi er mest opptatt av at det skal stemme og har stor faglig ærgjerrighet sånn sett.

Så det beste været er det som stemmer med værmeldingen?

- Ja, godt vær er det som stemmer med varselet. Vi er nerdete der, det må innrømmes.

Meldinger om storm hører på en måte med nå på slutten av året - i fjor var det Dagmar, men også i år er det varslet storm flere steder i landet i slutten av desember. Er det en grunn til at dette skjer akkurat i romjula?

- Nei, ikke akkurat i romjula, men desember er en måned der vi går fra høst til vinter klimamessig. Det betyr at vi får brå skifter: Vi går fra perioder med pent vær til perioder med kraftig lavtrykk. Og skiftene blir ekstra kraftige på høsten fordi temperaturforskjellene er store i atmosfæren. Vi har kald luft over Nordpolen, men vi har fortsatt varmt hav, og det er den temperaturkontrasten lavtrykkene henter energi fra. Når den er stor, blir lavtrykkene kraftige. Det gir uvær i landet vårt. I tillegg er vi er jo en kystnasjon - når det kommer uvær fra havet, er vi første post.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er vanskelig å velge, jeg har lest så mange. I det siste har jeg lest mye av Patric O‘Brian og om den engelske marinen på 1800-tallet.

Hva gjør deg lykkelig?

- Faglig er det når været stemmer med varselet. Privat er det jo familie, og … ja, når alt går på skinner.

Hvem var din barndomshelt?

- Oi, hvem var det? Jeg var opptatt av sjøen og seilere og sjølivet, men jeg kan ikke komme på én bestemt person.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg skulle gjerne vært mer spontan: «Jeg er veldig spontan bare jeg får tenkt meg om.»

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det gjør jeg ikke så ofte. Da går jeg vel på kino eller noe, det er lenge siden sist.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Sist jeg gjorde det, var da de foreslo budsjettkutt for barnehagene. Det er det dummeste jeg har hørt. Det gjør jeg igjen hvis det er behov for det.

Er det noe du angrer på?

- Jeg angrer på at jeg ikke begynte i sangkor som liten. Det skal man gjøre før man blir flau. Når tør jeg ikke, man får litt prestasjonsangst etter hvert.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- For en hyggelig samtale? Det kunne vært gøy å ha fått en ordentlig prat med kunnskapsministeren. Hun er min øverste sjef også. Vi kunne snakket om forskning og naturfagenes kår. Jeg tror det kunne blitt en interessant halvtime.

irene.thoresen.ronold@dagsavisen.no