Navn i nyhetene

Vil gå i tog mot Grandis

– Ferdigpizza? Aldri, sier Kjartan Skjelde. Han er kokk.

Hvem: Kjartan Skjelde (42)

Hva: Kokk.

Hvorfor: Leder Camp Kulinaris som har premiere på TV3 28. januar.

Hvordan står det til med matkunnskapene til deltakerne?

– Det er veldig varierende. Det er noen som har god matkunnskap i bunnen, og det er veldig mange som er helt blinde når det gjelder mat, og har veldig lite kunnskap. Det som er litt bemerkelsesverdig, er at med en gang de setter i gang med matlagingen, så viser de en enorm interesse for å lære om mat. Det er fascinerende.

Blir du, som kokk, noen gang fortvilet over hva som lages?

– Det blir jeg hele tida. Noen ganger blir jeg overrasket over hvor bra det er, og hvor mye de får til. Blant dem som er med i denne sesongen, er jeg overrasket over at de gjør ting jeg aldri hadde trodd de skulle mestre. Noen ganger har jeg tenkt at «dette kunne jeg ikke gjort bedre selv».

Dere bruker ofte litt spesielle matvarer, som snegler, ål, grisehode og kråkeboller. Kan man virkelig lage delikatesser av dette?

– Ja, selvfølgelig. Det som er fint er at deltakerne får utfordret seg. Vi bruker råvarer som er blitt brukt i hundrevis av år, men som er blitt litt glemt. Derfor er det fint å utforske det, og bruke de råvarene som er tilgjengelig. Røkt ål er noe av det beste som finnes. I første episode får vi blant annet se deltakerne prøve å få fatt i en sprellende ål.

Er det noe av det som er blitt laget på Camp Kulinaris som du ikke har likt eller vært totalt motbydelig?

– Her må jeg få tenke litt ... Jo, jeg husker en saus som Per Heimly og Ari Behn skulle lage sammen. De skulle koke inn skalldyr til kraft, men brukte andekraft. Det ble bare en brent, seig sirup som ikke smakte noen ting.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva er det med kokker, som «disser» oss som synes det er helt greit å slenge en ferdigpizza i ovnen, eller åpne en boks Joikakaker?

– Dette kan jeg snakke om i timevis. Først og fremst handler det om gleden av å spise gode ravårer. Det er like enkelt å lage noe fra bunnen av, som å åpne en boks Joika. Så er det helseaspektet. Ferdigmat er ikke like sunn som mat laget fra bunnen av. Det hele handler om smak, og friske grønnsaker smaker mye bedre enn oppkok av en pose frosne grønnsaker.

Bruker du aldri ferdigmat selv?

– Det finnes et stort spekter av ferdigmat som er bra. Frosne erter for eksempel er ferdigmat som egner seg godt i grytene. Og hermetiske linser er et fantastisk produkt. Men ferdigpizza? Aldri.

Hva liker du selv best å spise?

– Jeg er altetende, men har en stor forkjærlighet for skalldyr. Østers er noe av det beste som finnes.

Hvilke matvarer kommer definitivt ikke inn på ditt eget kjøkken?

– Det var det, ja. Breiflabb kommer ikke inn på mitt kjøkken. Det er en kjedelig fisk, uten karakter.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har lest mye bøker. Men av bøker som har satt seg fast og betydd noe, så er det «White Heat» av Marco Pierre White. Den åpnet øynene for meg da jeg var ung.

Hva gjør deg lykkelig?

– Mye. Jeg er generelt en glad gutt. Det er egentlig hele pakken.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var tegneseriefiguren Modesty Blaise. Hun var agent, og utrolig sexy faktisk.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er mye jeg kan bli bedre på. Jeg er litt sånn lite hyggelig å ha med å gjøre om morgenen. Jeg er gretten, men jeg prøver å gjøre noe med det.

Hva gjør du når du skeier ut?

– En god fyllekule.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mot Pizza Grandiosa.

Er det noe du angrer på?

– Ikke sånn som har betydd noe i ettertid. Det er bedre å se framover.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kommer litt an på hvor lenge den står. Men denne er vrien, asså. Det er kjedelig å svare Johnny Cash. Jeg tror ikke jeg ville fått så mye ut av ham. Men en samtale med USAs president Donald Trump. Eller Nord-Koreas statsleder Kim Jong-un. Eller kanskje de to sammen. Det kunne blitt en samtale med mening. Jeg er fascinert av hvordan folk kan være.

Mer fra Dagsavisen