Vil demonstrere for boklov

Åse Garten Galtrud har gått i mange demonstrasjonstog i sitt liv. Akkurat nå kunne hun tenkt seg å gå i tog for en ny boklov.

Åse Garten 
Galtrud (28)

Festivalsjef

Sjef for Oslo Bokfestival som går av stabelen i disse dager

 

Hva gleder du deg mest til under Oslo Bokfestival?

- Jeg gleder meg til så mye, men kanskje mest av alt til åpningen som ledes av Petter Schjerven. Da er festivalen virkelig i gang. Ragnar Hovland skal spille ukulele, Unni Lindell, Merethe Lindstrøm og Henrik H. Langeland skal samtale, og kronprinsesse Mette-Marit skal klippe snora.

Rekker du å få med deg noen av arrangementene, eller må du jobbe hele tida?

- Det gjenstår å se. Jeg er i alle fall skikkelig giret på å få med meg samtalen mellom Odd-Magnus Williamson og Sindre Goksøyr om twitterprofilen @kongendin.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- En bok jeg leste utrolig mange ganger da jeg var mellom 10 og 15 år, var boken «Outsiderne» av Susan E. Hinton. Den er skrevet på slutten 60-tallet i USA og følger en guttegjeng som tilhører arbeiderklassen. Boken har også blitt en fantastisk film med Matt Dillon, Emilio Estevez og Patrick Swayze. Jeg leste den om igjen for noen år siden, den står seg ikke så verst.

Hva gjør deg lykkelig?

- Her blir det nærmest umulig å ikke komme med en klisjé. Gode venner, en god bok og å se publikum på Oslo Bokfestival.

Hvem var din barndomshelt?

- Broren min. Han er fire år eldre. Jeg så opp til ham fordi han var smart og likte tøff musikk. Jeg oppdaget mye nytt gjennom ham.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg har en egenskap som ikke er utelukkende sjarmerende. Jeg er nemlig kontrollfrik. Selv om jeg har delegert bort arbeid, må jeg sjekke at det er i orden. Innimellom er det lurt, men det kan bli irriterende for andre mennesker.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da ser jeg på trash-TV. «Jersey Shore» kan få en til å føle seg som et godt menneske.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Jeg har gått i mange demonstrasjonstog i mitt liv. Akkurat nå jobber jeg med bøker og ville derfor gått i tog for boklov. Jeg er opptatt av at man skal ta vare på norsk litteratur og språk. Det trengs politiske virkemidler. Vi er et lite språkområde, så det kommer ikke av seg selv.

Er det noe du angrer på?

- Hvis jeg har driti meg ut, prøver jeg å gjøre det til en god historie istedenfor å angre på det.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Når søndagen kommer, har jeg en følelse av at det er mange forfattere jeg ikke har fått snakket med i helgen. Det skal være en veldig stor heis for å få plass til alle de 200 forfatterne som er på festivalen, så da velger jeg Pedro Carmona-Alvarez.