Kathrine Jensen. FOTO: PALESTINAKOMITEEN

Vil boikotte Israel

Kathrine Jensen er leder av Palestinakomitéen og holdt fredag appell til støtte for palestinerne foran 3000 mennesker utenfor Stortinget.

I forrige uke eskalerte konflikten mellom Israel og Hamas med store palestinske, sivile tap. Hvordan kunne dette vært unngått?

- Først og fremst ved at Israel avsluttet sin okkupasjon og blokade. Det er ikke rakettene fra Gaza som er utgangspunktet for Israels brutale angrepskrig. Dette angrepet er et ledd i Israels kontinuerlige undertrykking av det palestinske folk. Så kan man jo selvsagt ønske at Hamas ikke skjøt raketter. Jeg ser også at Jonas Gahr Støre sier at israelerne har rett til å forsvare seg. Ja, selvsagt. Men hva om han sa at palestinerne har rett til å forsvare seg?

Hva tenker du om det internasjonale presset som har blitt ført på Israel?

- Hvilket press? Det er nå ti år siden Den internasjonale domstolen kom med en rådgivende uttalelse om at den israelske muren på Vestbredden strider mot folkeretten. Ikke engang dette, å stanse byggingen av en folkerettsstridig mur, er blitt gjort av det internasjonale samfunnet. Det er penga som rår. Vår egen regjering setter handelsinteresser foran menneskerettigheter i sitt forhold til Israel. Jeg mener at fordømmelser blir tomme ord når man samtidig belønner okkupanten ved å øke handel og samarbeid om forskning.

Palestinakomiteen oppfordrer til boikott av varer fra Israel. Hvorfor nytter en slik boikott?

- En slik boikott har tidligere veltet det sørafrikanske apartheidregimet. Her hjemme bidrar en boikott til å skape oppmerksomhet om hva som faktisk foregår, og at det begås stor urett mot palestinerne. Boikott er et målrettet virkemiddel for å oppnå politiske endringer, og benyttes der det ser ut til å ha en effekt. Forhåpentligvis bidrar boikott også til at det skapes en bevissthet om at landet fører en rasistisk politikk som ikke er bærekraftig og setter det israelske demokratiet i fare.

Hvorfor blir det ikke fred?

- Det som ikke hjelper for fred, er at Israel stadig okkuperer mer land.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- På barneskolen leste læreren min, Inger, ei bok som het «Roland» høyt for oss. Etterpå lånte jeg den flere ganger på biblioteket og lekte handlingen i skogen og fjæra sammen med bestevenninna mi.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg blir lykkelig av noe så enkelt som barnelatter. Det er en lyd som er så uendelig full av frihet.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg ville bli Bjørn Hansen i NRK. Det er litt uklart hvorfor.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Sånt driver jeg ikke med.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg er en av dem som lever så godt at ingenting kjennes som utskeielser.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg er villig til å demonstrere mot det som bidrar til å opprettholde et samfunn som skaper sosiale og økonomiske forskjeller. Og så vil jeg demonstrere mot Israels destruktive politikk helt til Palestina er fritt.

Er det noe du angrer på?

- Nei.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Tom Waits og Ebba Wergeland for henholdsvis underholdning og klokskap.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no