Navn i nyhetene

Vil bli flinkere teknisk

Vil bli flinkere teknisk

Hva er Care Norge?

- Det er en hjelpeorganisasjon som jobber spesielt for kvinners rettigheter og fattigdomsbekjempelse. Vi jobber i Norge, og er opptatt av internasjonale saker som blant annet vold mot kvinner, som vi også ser en stor utfordring med i det norske samfunnet. Mange av programmene vi jobber med er i andre land, blant annet flere land i Afrika og Asia. Care Norge er en del av Care International, en av verdens største hjelpeorganisasjoner, som driver virksomhet i mer enn 80 land.

Hva blir dine viktigste oppgaver i organisasjonen?

- Den viktigste oppgaven blir å videreføre det arbeidet Care Norge driver med gjennom programvirksomhet, gjennom samarbeid med næringsliv, og andre partnere i Norge og i andre land. Vi skal sørge for at norske myndigheter prioriterer arbeidet med kvinners rettigheter og fattigdomsbekjempelse gjennom holdning og handling. Det er viktig at Norge har en sterk stemme i det som er en stor internasjonal debatt og konflikt om kvinners rettigheter. Vi ser at i mange land er elementære rettigheter for kvinner på vikende front.

Du var nevnt som mulig partisekretær i Arbeiderpartiet. Og du jobber i dag tett på partileder Jonas Gahr Støre. Er dette et farvel til politikken?

- Jeg hadde et sterkt ønske om å bli generalsekretær i Care Norge. Så sånn sett forlater jeg politikken. Men mye av det jeg skal jobbe med er sterkt politisk. Forskjellen er at det ikke blir partipolitikk.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Det er et spørsmål det er krevende å svare på. Bøker treffer på ulike måter og i ulike faser av livet. En av dem som gjorde inntrykk første gang jeg leste den, er «Den hvite apen» av Gunnar Kopperud. Han var samfunnsfaglæreren min på Brandbu vgs. Jeg bodde ett år i Namibia før videregående, og hans bok er ulike fortellinger fra Afrika. Boken gjorde sterkt inntrykk da jeg var 16-17 år.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er at familien, mann og barn har det bra. Da har jeg det også godt.

Hvem var din barndomshelt?

- Politisk er jeg del av generasjonen som har vokst opp med Nelson Mandela som et stort forbilde. Da jeg var barn, hadde jeg to imaginære venner, Sigrun og Lilja. Kan vel ikke direkte kalle dem helter, men de gjorde og sa ting jeg ikke torde.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er ikke noe teknisk geni, og jeg skulle ønske at jeg var litt flinkere der enn jeg er.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg har små barn og må opp tidlig hver morgen. Skeier jeg ut, så er jeg lenge ute selv om jeg må tidlig opp neste morgen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

- Jeg har gått i mange tog og ville gått for kvinners rettigheter.

Er det noe du angrer på?

- Tror ikke vi kan gå gjennom livet uten å angre eller tenke i ettertid at noe vi gjorde var dumt. Vi lærer av det, og det gjør meg til et menneske og til den jeg er i dag.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Da jeg jobbet i UD, fulgte jeg fredsprosessen i Colombia tett. Derfor velger jeg å stå fast i heisen med Dag Nylander, som er Norges spesialutsending i den prosessen, for å høre hvordan det går. Klarer han å være med på å skape fred der, finner han sikkert på en måte å få oss ut av heisen også.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Tom Henry Vestreng

Gry
Larsen (38)

Fungerende kommunikasjons- og organisasjonssjef i Arbeiderpartiet

Ny generalsekretær i Care Norge fra 1. januar 2015

Mer fra Dagsavisen