Gerd-Liv Valla. FOTO: ARNE OVE BERGO

Viktig med sekstimersdag

Samfunnsdebattant Gerd-Liv Valla (66) kom med utspill i Dagsavisen om at bonuser forsterker lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

Hva er det som gjør 
bonuser så kvinne­fiendtlige?

- All erfaring viser at kvinner tjener på kollektive avtaler. Det viser seg at kvinner taper på individuelle avtaler som gir bonus og sånt. Teknisk beregningsutvalg har vist at lønnsforskjellene er blitt større.

Hva er den viktigste kampsaken for kvinner 
i dag?

- Det er å bli kvitt den ufrivillige deltiden. Kvinners arbeidskraft blir ikke betraktet på linje med menns. Underforstått mener man at kvinner kan klare seg med mindre fordi de er forsørget.

Skal du gå i 1. mai-tog? Og i tilfelle hvilken parole skal du gå under?

- Jeg kommer nok til å gå under en parole for sekstimers arbeidsdag. Fordi jeg mener det på en fantastisk måte forener den gamle kvinnedrømmen om å ha en arbeidstid til å leve med og en lønn til å leve av og miljøsaken i form av redusert vekst i forbruket. Jeg pleier å si: «Jobb for å leve, ikke lev for å jobbe.»

Hvilken bok har betydd 
mest for deg?

- Det er så mange. I disse dager tenker jeg på Gabriel García Márquez «Hundre års ensomhet». Det var en fantastisk bok. Jeg leste den under LO-kongressen i 2005 da jeg kom hjem trøtt og sliten. Da fikk jeg roet meg fint ned.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er ubetinget at min datter har det bra. I tillegg i disse dager er det å være i kolonihagen og grave i jorda. Det er en utrolig glede å ha en kolonihage. Jeg har stått på hodet og gravd i jorda i hele påsken.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var min far. Og så ble det Elvis Presley og Cliff Richards. Og Nancy Drew, også kalt Frøken detektiv.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg holder på med for mange ting på én gang.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg vin og spiser god mat sammen med gode venner.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Svært mye. Jeg har gått i demonstrasjonstog i 40 år. Og det kommer jeg fortsatt til å gjøre.

Er det noe du angrer på?

- Det er det, og det holder jeg for meg selv.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Det må være noen fra heismontørenes fagforening. De kan heis og har tradisjonelt vært veldig gode på radikal politikk. Da kan vi kombinere det å komme ut av heisen med det å diskutere politikk.

ester.nordland@dagsavisen.no