Navn i nyhetene

– Vi er alle Peer Gynt

Sigrid Strøm Reibo (34)

Prisvinnende regissør fra Tromsø. I 2014 hadde hun regi på urfremførelsen av Peer Gynt som opera på Den Norske Opera & Ballett, i år er hun regissør for den tradisjonsrike Peer Gynt-forestillingen på Gålå.

Hei Sigrid! Peer Gynt er 150 år i år, og du får være jubileumsregissør på Gålå. Vi starter med det klassiske sportsspørsmålet: Hvordan føles det?

– Føles bra. Det er en utrolig bra tekst å jobbe med.

Peer Gynt har blitt framført på Gålå i nesten 30 år, likevel går det mot publikumsrekord i år også. Hva er egentlig greia med Peer Gynt?

– Peer Gynt blir bare mer og mer aktuelt. Det handler om en mann som lever livet veldig egoistisk og for seg sjøl, som svinger av hver gang det blir problemer. Vi lever i en tid der vi shopper erfaringer. Hver gang vi får bedre tilbud hopper vi på det, uansett om det er i kjærligheten eller jobben. Vi mister noe. Lojalitet, plikt og ansvar ikke de sterkeste orda for tida, og det er en fare for at vi ender opp med å leve meningsløse liv når vi ikke er villige til å ofre noe for andre.

Jeg skal ta et helt fag om Peer Gynt på Blindern denne høsten!

– Oi!

Det gleder jeg meg til. Jeg tenker ganske mye på Solveig, gjør du det?

– Mitt forhold til Solveig har utvikla seg mens jeg har jobba med Peer Gynt. Før var jeg irritert over at hun satt og venta. Feministen i meg ble opprørt, men nå ser jeg at det er hun som er den sterke. Hun gjør noe med livet sitt, hun følger magefølelsen, hun forlater familien og livet for å bo med Peer i skogen. Det står hun for etter at han drar. Jeg tenker at hun har hatt et fint og selvstendig liv i skogen mens han var borte. Hun er bildet på det å følge magefølelsen på hva som er meningen med livet ditt. Du må ta på alvor hva det vil si å være et menneske og at du skal dø.

Hvem er Peer i 2017?

– Jeg tror at vi alle er Peer nå. Ibsen skrev dette på starten av moderniteten, da hadde akkurat odelsgutten begynt å reise inn til byen og bli journalist. Gamle samfunnsmønstre begynte å brekke opp og det kom en ny type fram: Opportunisten. Jeg veit ikke om Ibsen visste at alle var på vei dit, for nå er man en idiot hvis man binder seg fast. I dag skal man ikke ofre for mye for andre, man skal holde seg flytende og komme seg videre.

Da jeg var tenåring snakket vi mye om hvem vi var i Sex og singelliv. Men hvem er du i Peer Gynt?

– Haha. Jeg tror jeg er litt Peer jeg også, det er kanskje derfor materialet treffer meg så bra.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Oi! Jeg er veldig glad i å lese, så det er mange betydningsfulle bøker i mitt liv. Orlando av Virginia Wolf ble viktig i 20-åra og i fjor fikk jeg sette det opp på Rogaland teater.

Er det fett å få sette opp favorittbøkene dine?

– Å ja, veldig! Jeg er veldig privilegert som får velge hva jeg setter opp og ta det jeg synes er gøy.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har vært veldig flink. I starten av 20-åra var jeg så ambisiøst og målretta, jeg kunne godt levd litt mer. Da skulle jeg hatt et par kjærester, ikke tatt utdanninga så alvorlig hele tida og festa litt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Shakespeare. Vi skulle ha diskutert livet og mennesket.

Mer fra Dagsavisen