Navn i nyhetene

Vert for ebolaforsker

Sissel Rogne (57) er direktør i Bioteknologirådet. Forskningen rundt ebola har fått ny oppmerksomhet.

Du har de siste dagene vært vert for forskeren Charles Arntzen. Han står bak teknologien bak ebolamedisinen ZMapp, som er under utvikling. Hva er bakgrunnen for besøket?

- Vi inviterte ham fordi vi har fulgt ham i arbeidet med å bruke planter og genteknologi til avanserte medisiner eller behandlinger. Han er en pioner i å tenke annerledes innen medisinproduksjon. Bruken av genmodifiserte tobakksplanter er en billig måte å framstille medisiner på, og skal man lage medisiner som også vil gagne mange mennesker i fattige land, er det avgjørende å få ned prisen.

Arbeidet med medisin og vaksine mot ebola har lenge vært lite prioritert. Nå har ebola rykket nærmere vestlige land. Vil dette endre på det?

- Jeg tror enhver virusinfeksjon som er ute av kontroll vil endre en slik situasjon, uansett hvem som rammes og hvor de bor - fordi man innser at en slik pandemi bare er en flyreise unna.

Det er forskning underveis, men så langt er ingen legemidler klarert. Hva er det viktigste som må på plass for å sikre at man får utviklet en medisin eller vaksine som kan brukes?

- Det som er vanskelig akkurat nå, er at vi ikke vet hvor store doser som er tilstrekkelig for å få en effektiv behandling, og vi kjenner ikke bivirkningene. Dimensjoneringen av hver dose har betydning for hvor mye vi kan produsere. Til nå har vi gitt svært store doser til de som har prøvd medisinene, men om vi kan nøye oss med mindre doser, kan vi produsere langt flere.

Hvor langt unna er vi, i tid?

- Arntzen mener vi kan greie å lage 10.000 doser ZMapp i løpet av én til to måneder - dyrking av tobakksplanter er enkelt i forhold til tradisjonelle måter å lage proteiner på.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Det utrolige døgnet» av Bjørn Bjørnsen, som jeg leste som relativt ung. Da gikk det opp for meg hvor mange historier vi ikke får fortalt i historieundervisningen på skolen. Det ble en tankevekker.

Hva gjør deg lykkelig?

- Veldig mye. Jeg er egentlig et veldig lykkelig menneske, og det dropset smaker jeg på hver dag. Jeg har et bevisst og konsentrert forhold til lykke. Og er jeg ikke lykkelig, gjør jeg noe veldig fort for å bli det!

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg har hatt få helter, men Fridtjof Nansen har jeg hatt stor sans for. Det har derfor vært en stor glede å være nestleder i styret for Fridtjof Nansens Institutt i mange år. Han var flink til så mye, og engasjerte seg i så mye.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg er for utålmodig.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Det er mye, men en av de få begrensningene i min jobb er at jeg ikke bør vise så mange personlige meninger offentlig.

Er det noe du angrer på?

- Det er det nok, men det viktigste når man angrer, er å få gjort godt igjen.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det vet jeg ikke - jeg ville ikke likt det, og det ville ikke hjulpet uansett hvem det var.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen