Navn i nyhetene

Veldig glad i hverdager

Hans Christian 
Holte (49) er skattedirektør. I går ble skattelistene 
offentliggjort.

I går ble skattelistene offentliggjort. Hva er det med oss nordmenn og lysten på å vite hva andre tjener?

- Jeg tror ikke at vi er så veldig spesielle i Norge. Det som er spesielt, er at vi er ganske åpne når det gjelder tilgangen til skattelistene. Internasjonalt er vi enestående åpne om listene. Jeg tror nok interessen for hva andre tjener er like stor i andre land, men de har ikke samme tilgangen.

I år kan vi se hvem som har søkt på oss selv. Har det dempet lysten til å snoke i skattelistene?

- Det skal jeg love deg at det har. Tall fra klokken 12 i går ettermiddag, viser at antall søk er 12,5 prosent av søkene på samme tidsrom i fjor. Det var åtte ganger så mange søk på samme tid i fjor. I tall blir det 1,8 millioner søk i fjor, i år er vi nede i 220.000. Hvem vi søker på, om det er kjente personer eller naboen, har vi ingen oversikt over.

Når listene blir mindre offentlige, blir det da lettere for folk å skjule penger?

- Jeg velger å tro at vi ikke vil se den effekten. Dette er offentlige lister, og skattemessige forhold er kjent for alle medieredaksjoner som har skrevet under på en avtale med oss om å få tilgang til listene til journalistisk bruk. Og det er fullt mulig å søke, så det har vi ikke noe grunnlag for å tro. Vi driver med våre egne kontroller av ligninger, uavhengig av skattelistene.

Er dette første steg på veien mot å ikke offentliggjøre listene?

- Nei, jeg vurderer det ikke slik. Dette er en politisk vurdering, og en balansegang mellom åpenhet og personvern. Jeg opplever at det er bred konsensus om at vi trenger offentlige skattelister, men med behov for å beskytte mot spekulativ snoking.

Hvilken bok har betydd mest?

- Det er en bok som heter «Chimney Rock», av Charlie Smith. Den traff meg i en viktig fase i livet.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er mye de nære ting. Det å få til bra saker på jobben sammen med mange flinke folk. Se barna spille fotball eller teater, og den type ting. Det å kunne ta seg en skitur. Jeg er veldig glad i hverdager.

Hvem var din barndomshelt?

- Da må jeg trekke fram Sten Stensen, og hans verdensrekord på 10.000 meter på Medeo-banen i Alma Ata 21. mars 1976. Tida var 14.38.08, og for en 11-åring var dette det ultimate radioøyeblikk.

Hva misliker du mest 
ved deg selv?

- Knærne. De kan være skikkelige gledesdrepere hvis jeg vil ha en lang løpetur, eller fjelltur med oppakning. Men det hender jeg trosser dem.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg god vin, hører på god musikk, løser verdensproblemer med kona og gode venner, og glemmer å legge meg.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog mot?

- Mot utbredelse av svart økonomi og arbeidskriminalitet. Det svekker både næringslivet, arbeidstakerne og skattegrunnlaget. Holdningsskapende arbeid har en god effekt, viser ny undersøkelse, og kanskje jeg skulle sette i gang et tog mot dette?

Er det noe du angrer på?

- Det hender jeg angrer, men det går heldigvis fort over. Men jeg gremmes over at jeg ikke var våken nok, og fikk med meg Elvis Costellos konsert i Oslo for kort tid siden.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Moldes trener Tor Ole Skullerud. Da skulle vi diskutert strategien mot Odd i cupfinalen senere i høst, og gledet oss over denne sesongen. Jeg har vært Molde-supporter siden jeg var åtte år, selv om jeg er Oppegård-gutt.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen