Navn i nyhetene

Vamper går solo

Artisten Odin Staveland (29) er medlem av Vamp. Staveland kommer i disse dager ut med egen musikk, singelen «Blindhet Aveny». Album er ventet i løpet av våren.

Etter en tid i band kommer solomateriale. Hvorfor solo?

– Jeg tror den første tanken, altså den første tanken om soloplate, var det noen som plantet i meg for mange år siden. Jeg har ikke følt behov for å gjøre noe solo, men så har jeg laget en del musikk på veien med Vamp og så tenkte jeg at kanskje dette bare skal være mitt prosjekt. Det gir jo en slags form for frihet. Men jeg ønsker ikke noe som helst annet enn å lage musikk og holde på med det.  
 
Hvordan skiller dette seg fra musikken til Vamp?

– Uff, sånn er vanskelig å si noe om. Jeg føler det er vanskelig å forklare sin egen musikk. Men jeg har formet den på min måte. Den er mer kompromissløs kanskje? Nei, dette bør andre uttale seg om.

Jobber du på en annen måte når du gjør musikk til deg selv enn et band?

– Jeg har skrevet platen og låtene på turné og i forskjellige situasjoner. Du former det på en måte helt fritt fra andre. Jeg synes det er befriende å kunne gjøre begge deler, for man kan jo gå seg litt fast.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser veldig mye på veien. Akkurat nå leser jeg «Underworld» av Don DeLillo. Det er en fin bok, men det er vanskelig å velge.

Ingen «Beatles» eller «Hvite niggere» i oppveksten?

– Jeg leste ikke så mye da jeg var liten – da så jeg på fotball og jeg spilte fotball og har ikke så mange bautaer fra den tida.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er mange ting. Det kan være små ting som å se sønnen sin mestre noe nytt eller lære et nytt ord. Det kan være andre ting som å se en fin fotballkamp for eksempel. Dessverre holder jeg med Tottenham som sjelden vinner noe. Men de lar meg kjenne på følelsen av å være i nærheten av å vinne.

Hvem var din barndomshelt?

– Det tror jeg faktisk var Paul Gascoigne.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det tror jeg er veldig mange ting egentlig. Jeg glemmer ofte ting. Nøkler for eksempel. Det skjer titt og ofte, og jeg har smekklås hjemme.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Ja, det er et godt spørsmål. Kanskje jeg gjør det hele tida?

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mot hysteri.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det er det sikkert. Jeg prøver å tenke minst mulig på det. Jeg angrer fort på ting for så å prøve legge det bak meg. Jeg angrer nok på at jeg var litt lat i mine yngre år.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det måtte vel kanskje vært Paul Gascoigne? Da skulle jeg ha sagt minst mulig så han ble tvunget til å snakke. Han har helt sikkert mange gode historier.

Mer fra Dagsavisen