Navn i nyhetene

Våknet opp til invitasjon til Det hvite hus

Linda Alzaghari er daglig leder i tenketanken Minotenk. Er invitert av president Barack Obama og utenriksminister John Kerry til Det hvite hus’ konferanse om voldelig ekstremisme fra 18–19. februar.

Hvordan føles det å bli invitert av selveste Barack Obama?

– Det har vært vanskelig å tenke på så mye annet etter at invitasjonen kom mandag. Det kom veldig brått på, er kjempespent. Jeg drar allerede mandag. Heldigvis hadde jeg ikke gjort så mange avtaler for neste uke.

Hva går konferansen ut på?

– Det er foredrag og diskusjon om voldelig ekstremisme, spesielt knyttet opp mot terrorangrepet i Paris og IS. Det kommer til å bli kjempeinteressant å møte andre som jobber med dette internasjonalt. Jeg var for ikke lenge siden på en konferanse i Abu Dhabi hvor vi fikk flere nyttige innspill om hvordan vi kan løse problemene knyttet til voldelig radikalisering. Det å møte både offentlige og sivile representanter som har vært ute i felten og jobbet i andre land med helt andre utfordringer enn oss, som Somalia, Pakistan og Afghanistan, var lærerikt.

Hvordan jobbet de landene mot radikale miljøer?

– De fra Somalia hadde funnet ut at det å snakke mye om og advare mot de ekstreme miljøene virket mot sin hensikt. Så i stedet snakket de med ungdommen om andre ting.

Hvis du får Obama ved din side ved middagen i Det hvite hus. Hva har du lyst til å si til han?

– Det må være å understreke at det er viktig å tenke langsiktig i utenrikspolitikken. USAs utenrikspolitikk i Irak er en medvirkende faktor til utfordringen vi står ovenfor med IS i dag. Guantánamo, for eksempel, er ikke et demokratisk land verdig, og det er jeg helt sikker på at Obama er enig i.

Hva er det viktigste dere i Minotenk jobber med nå?

– Det er å utvikle strategier for hvordan man kan kontre ekstreme miljøer som deltar mye i diskusjoner på sosiale medier og bryte opp fiendebilder og konspirasjonsteorier som det finnes mange av. Radikaliseringsprosessen kan forsterkes på sosiale medier. Det er viktig å få flere engasjerte i den jobben. På sosiale medier er det så uoversiktlig og det er for få som tar til motmæle.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Jeg så Ramallah» av Nourid Barghouti fordi den er så sår, men samtidig sterk om den palestinske tragedien. Jeg liker veldig godt bøker som gir et menneskelig ansikt til politiske konflikter.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å drikke en kopp te, slappe av og kose meg litt mellom slagene.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi fordi hun var så tøff og selvstendig.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har mye temperament.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Det er jo mye, men det nærmeste må bli 8. mars.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hvis hun hadde levd, akkurat nå Simone de Beauvoir så kunne vi diskutert litt hva hun mener om dagens samfunn.

Mer fra Dagsavisen