Foto: Thor Hauknes

Våkner fortsatt tidlig

Øystein Heggen har stått opp litt over klokken tre om morgenen i sju år for å gå på jobb. Nå gir han seg i Nyhetsmorgen på NRK P2, og kan endelig sove noen timer til.

Øystein Heggen (64)

Journalist i NRK.

Gir seg som programleder i Nyhetsmorgen på P2 etter sju år og over 1.500 tidligvakter.

 

Du ga deg som programleder i P2 Nyhetsmorgen sist fredag etter sju år i den rollen. NRK. Hva skal du gjøre nå.

– Nå skal jeg tilbake til utenriks, der jeg jobbet i mange år tidligere. Jeg kommer til å lage innslag både for radio og TV. Samt til nettet. Tidligere har jeg jobbet en del med Tyrkia, Frankrike og Storbritannia. Men her er det sånn at man må tilpasse seg og kan ikke tillate seg å være eksklusiv.

Du har stått opp kvart over tre hver morgen de siste sju årene. Hvordan skal det være å få normal arbeidstid?

– Det er givende å være direkte på lufta. Det gir en god følelse. Det å lede Nyhetsmorgen i sju år, som jeg nå ar gjort, tærer på kroppen. Der hender fortsatt at jeg våkner ved tretiden om natta, selv om jeg ikke skal tidlig opp. Men jeg tror dette vil tilpasse seg etter hvert.

Du har hatt 1.500 tidligvakter i NRK radio. Er det noen vakter du husker bedre enn andre?

– Ja, det er klart. Etter Brexit i Storbritannia og valget av Donald Trump som USAs president, det var helt spesielle morgener. Også de morgenen hvor det har vært spesielle hendelser, som har satt hele NRKs system i sving. Det er spennende å observere alle funksjonene når NRK setter maskineriet i høygir. Det gir en spesielt god følelse.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Si det. Jeg vet da søren. Det er vrient å peke på en bok. Men det var en periode på slutten av 70-tallet, da Skandinavisk yoga og meditasjonsskole ga ut en bok om forskjellige teknikker. De teknikkene har jeg lest og praktisert, og de har hjulpet meg mye. Særlig når skal tidlig opp. 20 minutter med meditasjon før sengetid, gjør meg veldig avslappet forut for søvnen. Så den boken har nok betydd mest over tid.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det blir et klassisk svar. Jeg er lykkelig å være sammen med familien, som nå hvor vi besøker datteren vår på Vestlandet. Jeg har også en nerdete side. jeg blir lykkelig av å kjøre veterantog, noe jeg sist gjorde i Wales for ett år siden.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var veldig fascinert av John F. Kennedy. Jeg gikk på St. Sunniva skole, og hans død ble veldig markert der, og han ble et ikon for oss.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At det kan ta litt tid før jeg kommer i gang med noe. Derfor har det vært en fordel å måtte stå opp tidlig. Da må man i gang. Det er greit å ha en deadline eller et oppmøtetidspunkt. Og jeg har aldri forsovet meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da er det veldig hyggelig å være med gode venner, og drikke uvanlige ølsorter. Etter å ha bodd i England, har jeg fått veldig sansen for engelsk bitter

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– I vår tid må det selvfølgelig være ytringsfriheten. Den er ufattelig viktig, og den er jeg villig til å gå i tog og kjempe for.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Er det noe du angrer på?

– Det er litt nytteløst å angre. Men jeg har for så vidt drømt om å ha en båt en gang, men det har jeg aldri fått til. Men det kan fortsatt rettes opp.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Gjengen som lager Nyhetsmorgen. En mimrestund med dem er aldri feil.