Politikk

- Utøya blir viktigst

Mani 
Hussaini (26) er innstilt som ny leder av AUF.

Du er innstilt som ny leder i AUF. Hva tenkte du da du ble spurt?

- Jeg ble overveldet. Å være leder i Norges største politiske ungdomsorganisasjon er et stort ansvar, og jeg er veldig stolt over å ha blitt innstilt til et slikt verv. Mamma gråt av stolthet da jeg ringte henne for å fortelle at jeg var innstilt.

Du kom fra Syria til Norge som 12-åring. Hvilke perspektiver gir det deg inn i politikken?

- I Syria er politikk forbeholdt eliten og deres familier, i motsetning til her i Norge hvor alle kan delta i samfunnsdebatten. I bagasjen min har jeg perspektiver på frihet og demokrati. I Norge tar man de perspektivene for gitt. Det er bra, det er sånn det skal være, men det er ikke alle som har det sånn. I Syria levde min familie i ufrihet under et diktatur. Å vite at ikke alle opplever frihet motiverer meg til å stå på.

Hva er dine hjertesaker?

- Den viktigste er å sette klima og miljø på dagsordenen. Vi skal gjøre Arbeiderpartiet grønnere. Jeg mener den nye linja til Støre er god, at miljø ikke bare skal være et tema i festtaler, men ende i faktisk politikk.

En av oppgavene dine framover er å fronte gjenoppbyggingen av Utøya. Hvordan ser du på den oppgaven?

- Gjenreising av Utøya er AUFs viktigste organisatoriske oppgave akkurat nå. Jeg mener dagens ledelse og Eskil Pedersen fortjener mye ros for den gode jobben de har gjort, og jeg kommer til å fortsette med den. Vi håper på å arrangere sommerleir der ti neste år. Samtidig er det viktig å være tilgjengelig for støttegruppa, berørte og AUF-ere. Vi må gjøre jobben sammen.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- En biografi om Nelson Mandela. Den betyr mye, fordi han var en politisk aktivist som satt i fengsel i over 20 år. Da han kom ut samlet han folk i stedet for å søke hevn og hadde forsoning som viktigste sak. Han satt få år som president før han valgte å gå av for å gi plass videre til nye generasjoner. De siste årene av livet kjempet han kampen mot hiv og aids, og mot fattigdom. Når jeg leser historien om ham, motiverer det meg til å stå på.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å stå på ei brygge og fiske etter makrell. Når jeg har en på kroken, er jeg superlykkelig, får ro i sjela og slapper av.

Hvem var din barndomshelt?

- Min barndomshelt er min helt fortsatt, pappa. Han drev med politikk under andre kår enn jeg. Ulovlig, hemmelig og med vissheten om at det kunne gå ut over livet hans. Han kjempet for frihet og demokrati som journalist og politiker.

Hva misliker du mest ved deg selv?

Jeg er dårlig til å lage mat, så det blir mye ferdigmat. Jeg prøver å lage mat, men da må jeg ringe enten kjæresten min eller mamma for å få oppskrift.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da danser jeg.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Det meste jeg er imot. Noe av det første jeg demonstrerte mot da jeg begynte i AUF, var rasisme og ekstremisme. Der mener jeg AUF har spilt en viktig rolle. Man må være antirasist hver dag og aldri bli ferdig med det.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Enten Erna eller Siv for å overbevise dem om at de må endre sin kurs i miljøpolitikken.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen