Navn i nyhetene

Unngå ulykker i kveld

Dagfinn Kalheim (49) er administrerende direktør Brannvernforeningen og advarer mot fyll og fyrverkeri.

Ditt råd til folk som skal feire nyttårsaften?

- Alle må huske at fyrverkeri er en form for sprengstoff, og skal behandles deretter. Hvert år er det personskader i forbindelse med fyrverkeri, selv om dette er redusert kraftig etter at vi fikk forbud mot pinneraketter. Nå er det bare bakkefyrverkeriet som er lovlig, men det er fortsatt sprengstoff og mange personskader skyldes uvettig bruk. Det er sjelden det er feil med fyrverkeriet som fører til ulykkene; årsaken er bruken. Og barn som skal bruke stjerneskudd må ikke ha på seg lettantennelig tøy, og voksne må ikke kjøpe fyrverkeri til barn under 18 år.

Hva er de vanligste årsakene til ulykker?

- Mange fyrer av inne i store folkemengder. Det står på pakkene at man skal ha gode sikkerhetsmarginer rundt fyrverkeriet. Folk må planlegge avfyringen før klokka tolv, og lese bruksanvisningen. Man kan ikke begynne med dette rett før midnatt, godt påseilet. Det er ofte da det går galt. Det vi ser, er mye ansikt og øyeskader. De som skal fyre av fyrverkeriet, må også bruke sikkerhetsutstyr, som vernebriller. Det er en billig forsikring.

Hvorfor er de forbud mot pinneraketter?

- Forbudet har ført til en kraftig nedgang i tallet på skader. Jeg satt i utvalget som så på hvordan vi kunne få ned skadetallet. Det sto mellom totalt forbud eller å forby pinneraketter. Statistikk viste at pinneraketter var den vanligste årsaken til skader. Vi gikk inn for å forby de mest skadevoldende produktene, og stille krav til de som selger. En person i butikken som selger fyrverkeri skal ha et skilt som viser at han eller hun er sertifisert og har kunnskapen, både om fyrverkeriet og om reglene. Dette har også vært med på å redusere skadeomfanget. Jeg synes selv fyrverkeri er fantastisk flott, men jeg sluttet å ta barna med på offentlig oppskyting for det føltes ikke trygt med påseilede voksne som sendte opp raketter i alle retninger.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Huset ved Moskeen». Jeg er historisk interessert, og bøken beskriver situasjonen rundt revolusjonen i Iran.

Hva gjør deg lykkelig?

- Mine lykkeligste øyeblikk er på hytta, og jeg våkner opp til kaffelukt. Setter meg deretter ut på trappa med min kone med en kaffekopp, og ser utover sjøen.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg var allerede den gang opptatt av brannmenn, de var helter.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er fryktelig utålmodig, og dette kan være krevende for kollegaer. Jeg ser ikke hindringer, bare at noe må gjøres.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det er å gå ut med kompiser og drikke lit øl. Da kan det bli mye øl. Og mye prat.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Ikke så lenge siden jeg gikk i tog mot kutt av midler til Oslos ungdomsklubber. Jeg har barn i den alderen, og ser at det er viktig med et samlingssted for de unge.

Er det noe du angrer på?

- Jeg er jo utålmodig, så jeg ser meg sjelden tilbake, da mister jeg framdriften.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Skulle gjerne hatt noen minutter med justisministeren. Han har blant annet sagt at han vil oppheve forbudet mot pinneraketter, vi får håpe han ikke gjør noe med det.

Mer fra Dagsavisen