Navn i nyhetene

Ulrik mot «Goliat»

Mandag avgjorde lagmannsretten at PST skal få se filmopptakene de i juni beslagla fra regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen (43), som lager dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og Profetens Ummah. Filmskaperen anker lagmannsrettens kjennelse til Høyesterett.

Hva er det som er så hemmelig, Ulrik Imtiaz Rolfsen? Hvorfor vil du ikke la Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) få tilgang til råfilmene dine?

– Dette er grunnlagsmateriale som er sagt til oss, med løfte om sitatsjekk. Det er snakk om kontekst og hvordan det oppleves. De som er med i filmen skal vite at de snakker med meg – og ikke med politiet. Det er en helt annen ting.

Er det ikke merkelig at det er lille du og Curryfilm som skal føre denne kampen for pressens kildevern, og ikke en mektig redaksjon?

– Jo, det synes jeg også.

Retten mener at fordi det allerede er kjent hvem kildene dine er, så har de ikke krav på kildevern. Og at det de faktisk forteller deg, on eller off record, ikke er beskyttet av kildevernet. Har hele Presse-Norge levd i en naiv villfarelse om at upublisert materiale ikke skal kunne beslaglegges?

– På reaksjonene virker det sånn. Så lenge PST kan bruke terrorlovens paragraf 147 d aktivt, har de blankofullmakt til å hente ut all info. Det trengs ingen dom, det holder med en siktelse. Kryptering av materialet vil ikke virke juridisk sett, ved en dom vil PST få rett til å åpne krypteringen. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har i flere internasjonale avgjørelser fastslått at også kildens uttalelser er beskyttet av kildevernet. I «vår» sak handler det jo faktisk også om kildens identitet. På råopptakene kan de ses. De skal ikke behøve å skjule ansiktet under opptakene, det kan vi skjule digitalt etterpå.

Tror du PST vil bruke råopptakene dine til å bygge en sak mot den terrorsiktede 18-åringen?

– Det vet jeg ikke, men jeg ble forelagt et papir da PST beslagla filmene som tyder på at de visste mye om han fra før. Vi visste ikke at han var på vei til Syria da vi fikk være med og filme i bilen til Gøteborg. PST har jo sagt at de vil bruke denne sakene til å finne ut hvem som rekrutterer fremmedkrigere til IS.

Hvilke konsekvenser vil det få hvis også Høyesterett gir PST medhold?

– Folk har allerede trukket seg fra filmen og trukket tilbake det de har sagt. De har også sagt at de ikke vil snakke med oss mer.

Tror du ikke at PST for lengst har sett og kopiert opptakene dine?

– De kan i alle fall ikke bruke det til noe i retten hvis Høyesterett ikke gir dem lov.

Angrer du på at du ikke sikret filmene dine bedre?

– Denne saken handler ikke om hvor god jeg er til å sikre eller gjemme ting, men om staten har rett til å ta det fra meg.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Hari Kunzrus The impressionist - Den uekte. Boka handler om en som er blandet mellom østen og vesten.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er arbeidsnarkoman.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Akkurat nå er det for kildevernet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Obama. Som en blandingsperson, synes jeg det var utrolig stort at han kom til makten.

Mer fra Dagsavisen