Wasim
 Zahid. FOTO: NINA RUUD/KAGGE FORLAG

Twitter-legen bekjenner

Forfatter Wasim
 Zahid (38) er aktuell med boken «På liv og død» om en leges bekjennelser.

Hvorfor har du skrevet denne boka?

- Fordi helse angår alle. Jeg har savnet helsepersonellets og spesielt legenes stemme i debattene om helsevesenet - som til de grader diskuteres av alle. Jeg vil beskrive hverdagen som lege, hvordan vi opplever, tenker og prioriterer. Jeg har lett, men ikke funnet en lignende bok, heller ikke på Amazon.

Du beskriver legeyrket som en emosjonell berg-og-dal-bane. Angrer du på at du ble lege?

- Nei, overhodet ikke. Det er verdens beste yrke. Du opplever triumfer, lykke og eufori, men også sorg, skuffelse og tap.

Du ble lege fordi foreldrene dine ønsket det ...?

- Ja, legeyrket er et statusyrke i Østen fordi kunnskap om kroppens mysterier, sykdom og død gir stor respekt. Foreldrene skapte interessen, men da jeg søkte på studiet i 1997 var det fordi jeg ønsket det mer enn noe annet. Jeg har en bror som er lege og en søster som er tannlege.

Boka di åpner dramatisk med «Spiller nummer 18» - en ung fotballspiller som segner om - og et hjerte som aldri begynner å slå igjen. Hvordan føles det etterpå?

- Når du har drevet intens livredding i halvannen time, føler du deg tappet, usigelig sliten og utmattet. Men vakten går videre og du prøver å riste det av deg. Å miste pasienter er noe jeg egentlig aldri venner meg til, og jeg glemmer dem aldri. Som 84 år gamle Karin. Jeg fant ikke noe galt med henne. Noen dager senere faller hun om og dør akutt. Da følte jeg at jeg hadde mislyktes alvorlig. Jeg tenker nesten daglig på henne.

Hva slags forhold har du stetoskopet?

- Ingen identitetsmarkør er så sterk som stetoskopet. For meg er det ingen arroganse, men yrkesstolthet å gå med det rundt halsen.

Du liker å jobbe på høytidsdager, som julaften. Hvorfor?

- Det er alltid en rolig og hyggelig stemning på sykehuset på høytidsdagene. Det blir en solidaritet mellom oss som er på vakt, vi spiser alltid god mat, sjokolade og ser på TV sammen.

Hvis jeg sier mediquiz, hva svarer du da?

- Mediquiz er blitt mitt varemerke og noe jeg har drevet med på Twitter, en slags medisinsk folkeopplysning med mysterier som skal løses. Jeg krydrer dem med dramatikk. Twitter-meldingene er kronologisk nummerert. Stort sett er det ikke helsepersonell som er med.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være sammen med familien min.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er for dårlig til å avgrense engasjementet mitt og tar på meg for mye. Da blir jeg sliten, uoppmerksom og ikke helt til stede. Samtidig er jeg er veldig flink til å utsette. Skippertak er en arbeidsmåte med ufortjent dårlig rykte. Det kan faktisk funke.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Spiser sjokolade og desserter. Jeg elsker det. Jeg kan spise en Kong Haakon-eske alene.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

Bekjempelse av urettferdighet. Likhetstanken står veldig sterk hos meg, det være seg etnisitet, kjønn eller legning.

Er det noe du angrer på?

- Nei. Ikke i det hele tatt. Jeg har vokst på det som har kostet, også det jeg har gjort feil.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Ricky Gerwais, britisk komiker. Skal jeg først stå fast, må det være med en person som kan underholde.

nina.johnsrud@dagsavisen.no