Navn i nyhetene

Tvitrer rett fra levra

Han mener Twitter er et mektig medium.

Arvinn Gadgil

Statssekretær for SV i Utenriksdepartementet

Ble sjokkert av utenriksminister Espen Barth Eide, på Twitter

Utenriksminister Espen Barth Eide uttalte seg positivt til oljeboring i Arktis denne uka. Du svarte på Twitter med denne meldingen: «Rimelig sjokkert over kollega @EspenBarthEide med hans Arktis-utspill. Spesielt absurd når jeg akkurat har klart å flykte fra frankenstorm.» Hvilke reaksjoner fikk du?

- Mange forskjellige, men det viktigste var at Espen Barth Eide presiserte at regjeringens politikk ligger fast, at vi ikke skal være en pådriver for å bygge ut Arktis. Men jeg må få si at Espen Barth Eide er en utrolig bra utenriksminister. At han er i stand til å skape debatt ved å koble innenrikspolitikk med utenrikspolitikk er en kjempestyrke. Jeg tror ikke det er en eneste SV-er som ble så glad som meg da Espen fikk jobben.

Dette er ikke første gang du har gjort deg bemerket på Twitter. I 2010, da det ble kjent at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris, skrev du: «Om vi svetter i UD nå? Nei da.»

- Aldri undervurder Twitter! Det er et mektig medium, og langt mektigere enn det man får inntrykk av. Jeg har lært leksa mi, og man skal tenke seg godt om før man valser ut med noe. Samtidig er mye av sjarmen med Twitter nettopp det at det åpner for spontane reaksjoner. Det er det for lite av i politikken. Det er for mange glatte og gjennomøvde svar fra politikere i dag. Da er det ikke rart at folk føler seg fremmedgjort av politikken.

Men daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre svarte den gang slik: «Dersom Arvinn blir svett av dette, får han ta seg en tur rundt kvartalet.» Beklager, men jeg må spørre... ble det en svett dag på kontoret?

- Jeg tror nok det ble litt hausset opp. Jonas kan bli sint, og når han er det, blir det månelyst. Men det var ikke tegn til det den dagen. Jeg ba om unnskyldning, og oppfattet hans kommentar som god og elegant.

Er du blant dem som tvitrer før du tenker?

- Jeg burde kanskje tenke meg enda bedre om, men da tror jeg at jeg blir kjedelig. Og det vil jeg ikke være. Men det kan godt hende at jeg skal skrive meg opp på et kurs i sosiale medier.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det blir nesten litt sånn kvalmende politisk korrekt, men jeg tror boka jeg leser nå blir veldig viktig for meg. «23 Things They Don‘t Tell You About Capitalism» av Ha-Joon Chang.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å gå på fjellet i Tromsø. Hvert år går jeg på Tromsdalstinden eller Blåmann. Det har jeg ennå ikke fått gjort i år, så det gjør meg ulykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

- Spiderman. Han var så sinnssykt kul da han hoppet mellom skyskraperne. Men jeg ble skuffa over filmen, han gjør seg best i tegneserier.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da tar jeg med den fantastiske samboeren min på en altfor dyr restaurant.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Det aller meste. Det er ingenting som er så gøy som å gå i demonstrasjonstog, men det må være en god sak. Det siste jeg deltok i var en markering mot at Obama fikk fredsprisen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- To personer. Indias statsminister Manmohan Singh og Anna Hazare, en stor antikorrupsjonsaktivist i India. Singh er en særdeles klok mann og en dyktig statsleder. Hazare er en ekstremt fascinerende type som startet den største folkebevegelsen i India siden frigjøringen. De to er bitre fiender, derfor skulle jeg gjerne hørt dem prate sammen.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen