Tror ikke på det å angre

Han ønsker å gi unge arbeidere, lærlinger, elever, arbeidsløse og studenter en bedre hverdag.

Andreas Halse (25)

Jobber som vikar på 
Groruddalen ungdomsskole

Nyvalgt leder i 
Sosialistisk Ungdom.

 

Du er jo et nytt navn for mange, hvem er du for en?

- Jeg er bare en enkel kar fra Lørenskog som vil ha et mer anstendig arbeidsliv, heve kvinnelønna og bygge boliger.

Hvilke utfordringer har Sosialistisk Ungdom?

- Vi skal få flere medlemmer ved konsekvent å kjempe for en bedre hverdag for unge arbeidere, lærlinger, elever, arbeidsløse og studenter.

Hva slags lederstil har du? Kjører du flat struktur?

- Landsmøtet har gitt tillit til en ledelse som skal sitte i to år. Jeg tror på å forankre alle prosesser bredt i organisasjonen. En bred prosess sikrer også at vi kan stå mer samlet bak vedtak og dra organisasjonen i samme retning.

Hva er dine hjertesaker?

- Jeg er veldig opptatt av elever som går på yrkesfag. Jeg vil arbeide for en politikk som anerkjenner praktisk kunnskap, sikrer lærlingplasser for alle, høyere rekruttering til yrkesfaglige programmer og et arbeidsliv som er så anstendig at det er mulig for ungdom å se for seg et helt yrkesliv som fagarbeider.

Har du et politisk forbilde?

- Ommund Stokka. Han er fagforeningsmann og min kandidat som ny næringsminister. Han kjenner virkeligheten i norsk arbeidsliv og har god kontakt med arbeidsfolk fra mange bransjer. Han er en agitator av rang og har inspirert meg mye i sin utrettelige innsats for arbeidsfolks rettigheter.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Seierherrene» av Roy Jacobsen. Boka gir dyp innsikt i arbeiderbevegelsens seire og framgang. Nyttig for å forstå tankesettet til en generasjon som forandret Norge til et mer rettferdig og solidarisk samfunn.

Hvem var din barndomshelt?

- Clint Eastwood! Han var tøff mot de tøffe og opptatt av rettferdighet.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Oi. Nå gjelder det å svare noe som ikke er for dårlig, men likevel litt bra, akkurat som på et jobbintervju. Da kan folk gjerne svare: «Jeg bryr meg for mye, jeg». Nei da! Jeg klarer ikke alltid å slippe en sak når den burde vært avgjort, kanskje. Det kan være litt slitsomt.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det er ikke noe veldig uvanlig. Jeg åpner en flaske cava og går på fest.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Sist gikk jeg mot vikarbyrådirektivet. Det kan jeg gjerne gjøre igjen. For fast ansettelse og mot løsarbeid.

Du er veldig opptatt av fagbevegelsen og arbeidsliv. Flere politikere får kritikk for å kun ha en karriere som politiker og uten erfaring med «skikkelig arbeid». Hva slags erfaring har du?

- Jeg har hatt mange jobber, i barnehage, skole, på kontor og som servitør. Jeg ser på meg selv som en moderne løsarbeider. Jeg har kjent på kroppen konsekvensen av den politikken som føres. Alle politikere burde ta seg et avbrekk og skaffe erfaring fra arbeidslivet for å kunne føre en politikk som er mer i kontakt med virkeligheten.

Er det noe du angrer på?

- Jeg tror ikke på det å angre. Jeg tror på å lære av feilene sine og deretter se framover.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Streikekomiteen til Industri Energi. Da skulle jeg ønsket lykke til i kampen for pensjon, pappaperm og anstendighet for lærlinger.

charlotte.myrbraten@dagsavisen.no