Navn i nyhetene

Trives best på flyplassen

Fredrik 
Græsvik (47) er utenriksjournalist i TV 2 og aktuell med den nye boken «Den tapte krigen - Norge i Afghanistan».

Du har kalt den nye boka di om Afghanistan «Den tapte krigen» - hvorfor det?

- Fordi jeg mener at dette er en krig der alle har tapt. Ingen har vunnet. Spesielt gjelder det de vestlige landene. Man satte seg noen mål i utgangspunktet som man ikke har klart å oppnå. Afghanistan er fortsatt et land som gir grobunn for terror. Det venter heller ikke noe bedre liv for vanlige afghanere.

Hva bør Norge lære av vårt engasjement i landet?

- Vi må stille langt strengere krav til USA neste gang det er snakk om å støtte operasjoner i utlandet. Vi dro inn i Afghanistan uten en langsiktig plan for hva vi skulle foreta oss. Det var ingen klar strategi.

Hvorfor denne fascinasjonen for landet?

- Det har nok mest med at jeg er blitt sendt dit så mange ganger gjennom jobben, men den elendige planleggingen av krigføringen har opptatt meg særlig. Det er spesielt å se at verdens største militærmakt USA med NATO i spissen som ikke klarer å nedkjempe opprørere utstyrt med hjemmelagede bomber og gamle russiske automatgevær.

Hva syns du om utviklingen i Afghanistan?

- I år skulle de krone verket med den første demokratiske maktovertakelsen i landets historie fra en folkevalgt president til en annen. I stedet klarer de ikke finne en vinner av valget, og det er lite som tyder på at den sittende presidenten vil gi fra seg makta med det aller første.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jens Bjørneboe hadde en essaysamling som het «Vi som elsket amerika» som handler om skuffelsen mange følte på 70-tallet. Det er en veldig god bok. Bjørneboe inspirerte mange unge mennesker til å bli journalister, fordi han satte fokus på samfunnsproblemer. Jeg er absolutt en av dem.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å sitte på en flyplass på vei ut i verden for å jobbe. Det er mye bedre å skulle reise ut enn å reise hjem. Jeg kan ofte være veldig vond å be for å få hjem.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg har sagt Hardy-guttene før, men jeg får vel komme med noe nytt nå. Jeg sier Titten Tei. Han hadde kul genser.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Rastløsheten, som gjør at jeg ikke klarer å slappe av når jeg er hjemme. Jeg mangler evnen til å ta det helt med ro.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da spiser jeg skikkelig god mat. Siden jeg bor i Bergen går jeg på fisketorget og kjøper noe godt, og så bruker jeg mange timer på kjøkkenet.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- På grunn av jobben kan jeg ikke gå i så mange demonstrasjonstog, men jeg tror nok mange vet hva slags ting som opptar meg. Jeg kunne protestert mot alle krigende parter som dreper barn.

Er det noe du angrer på?

- Masse. Jeg angrer på at jeg ikke prioriterte familie framfor jobb.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Jeg har lyst til å stå fast i heisen med Bono fra U2. Jeg må vite hvorfor de ikke klarte å lage en bedre plate denne gangen.

iver.kleiven@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen