Terje Halvorsen er leder i Norsk forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet, og brenner for at leger skal skrive ut fysisk aktivitet i stedet for medisin. FOTO: NTB SCANPIX

Trener seg glad

Han mener satsing påfysisk aktivitet også er satsing på god folkehelse.

Terje Martin 
Halvorsen (50)

Leder i Norsk Forening for Idrettsmedisin og Fysisk Aktivitet

Vil bruke trening 
som medisin.

 

Hvorfor vil du bytte ut medisin med fysisk aktivitet?

- Vi ser økende problemer med en rekke livsstilssykdommer, særlig overvekt. Kostnadene knyttet til behandling av for eksempel hjerte- og karsykdommer og diabetes øker. Samtidig har vi god dokumentasjon som viser at fysisk aktivitet både er god behandling for mange av sykdommene, og at trening er gratis. Så satsing på fysisk aktivitet er satsing på god folkehelse.

Hvorfor er det så lite fokus på 
trening i medisinstudiet?

- Et godt spørsmål som mangler et like godt svar. Men å få pasienter til å øke atferd er vanskelig. Det er lettere å skrive ut en tablett enn å få noen ut av godstolen. Det kan være tungt å komme i gang, og oppstarten medfører ofte litt plager. Dessuten må man prioritere tid til trening.

Men er det ikke galt nok å være syk, om man ikke skal måtte pese rundt på trening i tillegg?

- Selv om vi sier at trening er medisin, så er det ikke hardt pes det er snakk om her. Alle skal ikke løpe maraton. Poenget er å komme i aktivitet i hverdagen. Å bevege seg. Målsettingen er tretti minutter moderat aktivitet hver dag. Da når man ikke noe høyt idrettslig nivå, men får likevel usedvanlig god effekt på helsa.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- I denne sammenhengen er det ingen bok, men en lang rekke forskningsresultater som entydig viser hvor gode resultater man får av trening som forebygging og behandling.

Hva gjør deg lykkelig?

- Flere ting! Å være i fysisk god form og trene selv er en av dem. Dessuten setter jeg stor pris på familie og gode venner.

Nok en veltrent og vellykka lege som skal mase på de syke lat­sabbene, altså?

- Hehe, nei. Jeg hatt selv perioder hvor jeg har trent lite på grunn av mye arbeid. Men også da vet jeg hvor mye bedre jeg hadde følt meg om jeg var mer i aktivitet. Jeg tror jeg kan motivere, fordi jeg selv vet hvor godt trening virker.

Hvem var din barndomshelt?

- Den amerikanske skuespilleren Robert Mitchum er tremenning til faren min, og vi har god kontakt med familien i California. Det var morsomt med en slik celebritet i slekta.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Egentlig ingenting. Det er ting jeg kunne prioritert annerledes, særlig tid med familie og venner. Samtidig misliker jeg verken jobben eller dagens situasjon.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Tar en skikkelig fest.

Skjer det ofte?

- Nei. Heller sjelden.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Enkelt å svare på! Å få politiske beslutningsmyndigheter til å øke fysisk aktivitet i samfunnet. Det må skje på alle nivåer. Fra en time hver dag i skoleverket til tilrettelegging for fysisk aktivitet for eldre og uføre.

Er det noe du angrer på?

- Nei. Ikke angrer. Men jeg har tatt lærdom av noen ting, og ville gjort dem annerledes i dag.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Kona, som alltid er veldig hyggelig selskap. Dessuten ville jeg benyttet anledningen til en prat med statsministeren, for å fortelle om hvor viktig det er med praktiske tiltak for økt fysisk aktivitet i befolkningen.