Aksel Hagen, SV. FOTO: KRISTER SØRBØ

Tøft møte med soldater

Jo lengre Gaza ikke får mulighet til å fungere økonomisk, jo verre blir det, mener Aksel Hagen.

Aksel
 Hagen (59)

Stortingsrepresentant for SV

Ble fengslet i Israel 
etter aksjonen med «Ship to Gaza»

 

Hvorfor ble du med seilskipet 
Estelle på vei mot Gaza?

- Jeg ble med for å få brutt det jeg mener er Israels ulovlige blokade av Gaza.

Hadde du noe reelt håp om å nå fram til Gaza?

- Nei, forhåpningen var liten. Det vi først og fremst ønsket var å få satt saken på dagsorden. Både for å få fram at det er snakk om en ulovlig blokade og det at situasjonen er i ferd med å bli mye verre for folk som bor der. Det har ikke norske myndigheter fått med seg. Årsaken til at Gaza ikke allerede er et katastrofeområde, er at mange humanitære yter mye hjelp der. Men jo lengre Gaza ikke får mulighet til å fungere økonomisk, jo verre blir det. Over tid er det er vel så problematisk at de ikke får eksportere, som at de ikke får importere. Samtidig går grunnvannstanden ned og grunnvannet blir mer og mer forurenset.

Hva bør norske myndigheter gjøre?

- Norske myndigheter bør bli enda sterkere i sin kritikk av blokaden og i enda større grad ta inn over seg de uheldige konsekvensene av blokaden. Sammen med sine kolleger i Sverige, Danmark og Finland kan de gjerne ta et internasjonalt initiativ for å øke trykket mot Israel. Vi må glemme diskusjonen om det er en ulovlig blokade eller ikke, og om det er en humanitær katastrofe eller ikke. Det verdenssamfunnet sier er at blokaden må heves.

Hvordan opplevde du det å bli pågrepet og fengslet?

- Det var et tøft første møte med israelske spesialsoldater. Seilskipet vårt med 30 mann ble angrepet av fem fregatter, 20 mindre militærfartøyer og et par hundre maskerte menn. Det var interessant og frustrerende å møte hele avhørsapparatet, mens fengselet i seg selv var en grei opplevelse. Betjentene der oppførte seg på en grei måte.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Hundre års ensomhet» av Gabriel García Márquez. Jeg hadde lest faglitteratur i ti år da jeg leste den og skjønte at jeg måtte lese skjønnlitteratur også. Det har jeg fortsatt med.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det å være sammen med mitt 
barnebarn Otilie, som ble født 
18. mai i fjor.

Hvem var din barndomshelt?

- Gjermund Eggen.

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg hopper for bredt. Jeg jobber med for mange saker samtidig, og kvantiteten går ut over kvaliteten. Det irriterer meg veldig.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg vin eller øl og spiser med gode venner.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Det meste. Jeg er villig til å gå i demonstrasjonstog for nesten alle saksområdene vi jobber med politisk. Jeg har tro på demonstrasjonstog som ytringsform.

Er det noe du angrer på?

- Jeg er en person som angrer på veldig mye. Det er kanskje en av mine svake egenskaper at jeg sjelden er fornøyd med meg selv, og derfor angrer jeg på mye.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Han som ledet avhøret av meg, da jeg ble arrestert i Israel. Jeg skulle gjerne hatt en dag med ham, så ulike verdener og virkeligheter som vi lever i.