Arnstein 
Vestre. FOTO: NATUR OG UNGDOM

Tid til tog

Arnstein 
Vestre (22) er 1. nestleder i Natur og Ungdom og innstilt som ny leder.

Du er innstilt som ny leder i Natur og ungdom. Hva er de viktigste egenskapene for en NU-leder?

- Vi en er en ungdomsorganisasjon med ansvar for å peke på de områdene hvor politikerne gjør noe som går mot miljøet. Da er det viktig å tørre å si tydelig ifra. Og så må man være en god leder.

Hva er den viktigste miljøtrusselen vi står overfor?

- Det er helt klart klimaendringene. Tidligere i år kom en ny FN-rapport som gjorde det enda sikrere at klimaendringene er menneskeskapte. Likevel har vi et regjeringsparti hvor ikke alle tar dette like mye inn over seg, noe det er på høy tid at vi gjør alle sammen.

Tror du flest tar det inn over seg?

- Jeg tror de aller fleste har fått med seg problemet og er opptatt av å ta vare på miljøet. Men mange får nok en følelse av apati når de ser hvor lite politikerne gjør.

Hva kan NU gjøre med det?

- Vi må si ifra! Fordelen med Natur og ungdom er at vi har lokallag over hele landet. Klimaet er et globalt problem, men løsningen ligger lokalt. Vi har mange flinke folk som kan si ifra til politikerne der de er.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Den som har betydd aller mest er «Aktivistens håndbok», som var den første boka jeg leste etter at jeg ble med i Natur og ungdom. Boka gis ut til alle nye medlemmer, og forklarer hvorfor det er viktig å kjempe for miljøet og hvordan man driver med aktivisme. Jeg vil anbefale den til alle som vil lese om miljøet på en morsom måte.

Hva gjør deg lykkelig?

- Noe av det jeg setter mest pris på er å ta toget, å bare sitte i setet og se verden suse forbi. Nå til jul skal jeg ta toget hjem til Ålesund, det gleder jeg meg til!

Hvor langt må du reise for å heller ta fly enn tog?

- Hvis jeg skal nord for Bodø, da blir det vanskelig å ta toget.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var Spider-Man. «With great power comes great responsibility», som faren hans sa. Spider-Man tar ansvar.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da går jeg på konsert med gode venner. Lørdag så jeg Senjahopen på John Dee, de er et bra liveband, så det var mye liv og god stemning.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog mot?

- Det har blitt en del av dem. Vi får håpe at vi slipper å gå for Lofoten, Vesterålen og Senja på en stund. Det neste spørsmålet blir vel om hvorvidt gruveindustrien skal få dumpe avfall i rene, norske laksefjorder. Det er gruveselskaper som vil dumpe avfallet sitt i både Førdefjorden og Repparfjord.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke hadde tid til en god frokost i dag.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det må bli Per-Willy Amundsen. Han er blitt statssekretær i et kommunaldepartement som har overtatt mye av ansvaret for å kutte klimautslipp fra Miljøverndepartementet. Jeg er spent på hvordan en som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer skal forvalte dette, og så kunne jeg lært ham litt om den siste forskningen på miljøfronten. Og Siv Jensen, også!

Begge to samtidig?

- Ja, vi kunne fått oss en god prat.

endre.stangeby@dagsavisen.no