Terje (49) stilte utkledd som Elsa fra «Frost» i barnehagen: – Opp til meg å vise at det går an

Da en av guttene i barnehagen ikke turte å kle seg som ut Elsa, gikk Terje Johansen foran som et godt eksempel.

Hvem: Terje Johansen (49)

Hva:  Ansatt i Sten-Tærud barnehage på Skedsmokorset

Hvorfor: Stilte utkledd som Elsa fra «Frost» på karneval i barnehagen og delte bilder av det på Facebook. 

 

Du har nå fått over 9200 likes og over nesten 1000 kommentarer på innlegget du la ut på Facebook fredag forrige uke. Hva synes du om responsen?

– Det ble en voldsom respons. Jeg hadde ikke ventet så mye, men det er veldig moro at folk synes det var en bra ting å gjøre.

Hva sier folk til deg?

– Det er stort sett bare positivt. Herlig, takk for det du gjør og takk for at vi ser at det går an, er noe av det folk sier. Flere sier jeg er en rollemodell. Det er kjempehyggelig!

Hvorfor ville du stille i kjole?

– Vi hadde en diskusjon om karneval rundt lunsjbordet en dag. Da snakket vi om hva barna ville kle seg ut som, og så sa en gutt at han ville ha på seg Elsa-kjole, og en annen nevnte Pippi. Men i barnehager kan det hende at de andre ler litt, og da blir det veldig flaut. Da satte jeg i gang min jakt på en Elsa-kjole og tenkte at det er opp til meg å vise at det går an.

Hvordan var det å gå med kjolen?

– Jeg har skjegg, og kombinasjonen med den fletta og kjolen ble litt rar. Det ble en litt annerledes Elsa, men det spiller ingen rolle. Det er ingen som er lik Elsa.

Hvordan reagerte barna?

– Med en gang jeg kom inn ble det mye latter, men så ville de ta på kjolen og glitteret. Så begynte det å snø litt, og da klarte jeg å skryte på meg at det var jeg som fikk det til å snø.

Foto: Privat

Terje Johansen uten Elsa-kjole og flette. Foto: Privat. 

Du sier du liker å kle deg i farger til vanlig også, med rosa skjorter?

– Ja. Da sier barna av og til «Terje har på seg rosa, det er jentefarge». Da sier jeg til dem at jeg liker å gå i rosa t-skjorter. Det er en farge jeg synes er fin, og det er de veldig enige i. De sier tidlig at det er en jentefarge, og jeg lurer på hvor de har det fra.

Hvor tidlig ser det ut som om barna blir bevisst på dette med kjønnsroller?

– I barnehagen er det ofte barn som er rundt fire-fem år, der flere sier de vil ha på seg kjole og gjerne kler seg ut med kjole. Det er ikke mange av gutta, men det er noen.

Hvordan forteller dere dem at det er helt greit?

– Vår jobb er å fortelle dem akkurat det, det er helt greit. Man kan ha på seg det man vil og føler seg vel i, det være seg kjole eller bukser.

Har du en oppfordring til foreldre som kanskje har sønner som vil ha på seg kjole?

– Jeg mener det bare er å oppfordre til det. Eventuelt kan man kanskje ta det opp med dem som jobber i barnehagen og si at «sønnen min synes det er fint å gå i kjole». Det vil komme noen reaksjoner, sånn er det. Men da må vi som jobber i barnehagen få snudd det til noe positivt. Vi har mye fokus på mobbing, og det skal være mulig å skille seg ut, uten at det får konsekvenser.

Du har jobbet nesten 17 år til sammen i barnehage. Er det noe nytt de siste åra at også gutter vil gå med kjoler?

– Det er mye av det samme som har vært opp gjennom. Også det å trille barnevogner er greier som har vært de åra jeg har jobbet i barnehagene. Jeg synes ikke det har endret seg noe.

Hva med foreldrene – er det en annen aksept blant dem nå for at barna kanskje vil kle seg annerledes?

– Mitt inntrykk er at de synes det er greit. Jeg har ikke møtt noen som har sagt noe annet i løpet av de åra. Barna har kledd seg ut over en del år, så det er nok mye av det samme.

Så til noen av de faste spørsmålene våre. Elsa er helten for mange barn, men hvem var din barndomshelt?

– Emil i Lønneberget.

Hva misliker du mest med deg selv?

– Det var et vanskelig spørsmål. Jeg misliker egentlig ingenting, jeg er den jeg er. Det er vanskelig for meg å få gjort noe særlig mer med det. Jeg får ikke blitt noe høyere eller lavere.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Urettferdighet, det er viktig for meg. Og mobbing, selvfølgelig. Det er en viktig sak.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hvis jeg skulle stått fast med noen, ville det vært samboeren min.

Det var Utdanningsnytt som først skrev om Johansens og Elsa-innlegget på Facebook.