Navn i nyhetene

– Tenk på pensjonen

Ragnhild Nestaas (32) er pensjonsekspert Pensjonistforbundet og mener vi må tenke på pensjonen hele livet fra vi er unge til vi er gamle.

Har nordmenn en naiv tro på at pensjonen blir bra, uansett?

– Hvorvidt nordmenn er naive eller ikke, har jeg ikke grunnlag for å si noe om. Det er stor forskjell på hvilken pensjon forskjellige grupper kan forvente å få, blant annet avhengig av når man er født, hvilken inntekt man har gjennom yrkeslivet, hva slags tjenestepensjonsordning man har, og hvor lenge man står i arbeid. Jeg tror det er viktig for alle å tenke fram i tid og planlegge økonomien godt, så man oppnår økonomisk trygghet og fleksibilitet i alderdommen.

Du er pensjonsekspert i Pensjonistforbundet, er det ikke for sent å tenke pensjon når man er blitt pensjonist?

– Pensjon og økonomi kan påvirkes av regelendringer og reformer også etter uttak av alderspensjon. Et aktuelt eksempel er Scheel-utvalgets innstilling om selskapsbeskatning. Vedtas forslagene, vil alderspensjonisters økonomi blant annet påvirkes gjennom endret beskatning av pensjon og bolig.

Hva må unge tenke på når det gjelder pensjon?

– I ung alder er opptjeningen av pensjon og hvilke ordninger man er dekket av viktig. Alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjonene, pluss egen sparing, utgjør det meste av det økonomiske grunnlaget i alderdommen. All arbeidsinntekt opp til et gitt nivå gir pensjonsopptjening i folketrygden. Tjenestepensjonene i offentlig sektor er i hovedsak like og kjent for å være gode, mens i privat sektor er det varierende hvor gode pensjoner ordningene gir. Sett deg inn i reglene og undersøk hva du kan forvente å få fra folketrygden og tjenestepensjonsordningen ved ulike uttaksaldre, og vurder å spare selv i tillegg. Husk å undersøke om arbeidsgiver har uføredekning som sikrer deg inntekt ved sykdom eller ulykke. I privat sektor er det kun alderspensjon som er obligatorisk, og det er som regel opp til den enkelte arbeidsgiver om ordningen har uføre- og/eller etterlattepensjon.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bøkene jeg leste i barndommen. «Brødrene Løvehjerte» handler om mot, kjærlighet og død, og gjorde inntrykk på meg. Tror den har fått meg til å være litt modigere i møte med utfordringer.

Hva gjør deg lykkelig?

– At de jeg er glad i har det bra, naturopplevelser, løpeturer, latterkramper, lange helgefrokoster, å lære noe nytt, å få til noe vanskelig og å få vindusplass på toget!

Hvem var din barndomshelt?

– Moren og mormoren min. De har jeg alltid har vært stolt av og sett opp til.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg irriterer meg litt over at jeg er rotete. Det gjør kjæresten min også.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mot diskriminering, rasisme og urettferdighet!

Er det noe du angrer på?

– Ja! Men det prøver jeg ikke å tenke så mye på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En som får meg til å le og se det komiske i situasjonen. Den britiske komikeren Michael Mcintyre er hysterisk morsom!

Mer fra Dagsavisen