Tegner jula inn

Øistein Kristiansen (54)

Populær tegner og TV-personlighet best kjent som Øisteins blyant. Øisteins mål er å få alle til å tegne og bruke fantasien. Nå aktuell med «Øisteins Juleblyant» på NRK – hvor 24 episoder er spilt inn i Gamlebyen i Fredrikstad.

I Øisteins juleblyant lærer du oss hvordan vi kan tegne nisser og reinsdyr på 1-2-3. Er det første året du er ute med eget program og hefte i førjulstiden?

– Nei, allerede i 2009 var jeg på NRK Super med en førjulsserie som ble veldig populær. Serien gikk i reprise i seks år. Tydelig at den ble husket, hver sommer var det alltid noen barn som ropte til meg: «Er det du som er Øisteins juleblyant?»

Nå tar du opp kampen med Jens Petrus, Tøfflus og bakermester Snipp?

– He he, hele serien er spilt inn i Gamlebyen i Fredrikstad. Så det skal ikke stå på god julestemning. Det blir stemningsfullt og «smånostalgisk». Men det viktigste blir å engasjere barna, og prate litt om gjenbruk.

Kuldegradene kommer snikende, blir det shorts og T-skjorte i Øisteins Juleblyant også?

– Ikke i denne serien. Nå må jeg bli litt ordentlig jeg også, langbukse og rød julegenser er antrekket når vi skal telle ned dagene til jul.

Les også: Seriene som teller ned til julaften

Hva er det som er så fascinerende med å lære andre å tegne?

– Det er viktig at barn får bruke hendene og kroppen. Når vi får tilsendt haugevis av tegninger fra barn blir jeg lykkelig. Jeg mener det er viktig å ta vare på den tradisjonelle måten å tegne på, bruke logisk sans.

Det betyr fargestifter og papir – ingen digitale tegnebrett for Øisteins blyant med andre ord?

– Selv jeg kan jo ikke lukke øynene for den digitale verden. Jeg bruker både papir og digitale verktøy, barn bør kunne bruke begge deler mener nå jeg.

Jeg likte å tegne – men det ble aldri den lette streken. Vet vi ikke når vi skal stoppe å skravere?

– Det dreier seg om øvelse, da har du ikke øvd nok.

Øvelse gjør mester altså. I nabohuset bodde Fredrikstad-illustratøren Sten Nilsen som var min store tegnehelt. Hvem har inspirert deg?

– Tegneren og illustratøren Gunnar Bratlie fikk jeg møte de siste årene han levde, det var inspirerende. Ellers har jeg fått mange tips av både Joker og Thore Hansen. For ikke å glemme Gunnar Johnsen, han har lært meg mye.

Les også: «Jul i Blodfjell 2» - Morsommere julekrim denne gangen

Formgivingsfaget blir ofte en salderingspost. Tegner barn og unge for lite?

– Uten tvil. Det kan jeg si fordi jeg kjenner til alle fordelene som følger med å tegne eller drive med håndarbeid. Håper jeg bidrar litt til at trenden snur, flere skoler bruker mitt materiale i undervisningen.

Andreas Ihlebæk har skrevet og produsert musikken til Øisteins Juleblyant – tar du bare en kikk over Rolvsøysund bru når du skal finne samarbeidspartnere?

– Hele serien er produsert med hjelp av lokale mennesker. Andreas Ihlebæk har jeg samarbeidet med tidligere, dyktig musiker.

Man kan bli svimmel av seertallene på TV-seriene dine som har blitt vist internasjonalt, sett av 400 millioner mennesker. Når pakker du ryggsekken og reiser til Malaysia?

– Øisteins blyant selges globalt derfor er det viktig å promotere. I vinter går turen til Japan – men det er i Fredrikstad det skjer. «Øisteins Juleblyant» er for øvrig solgt til tre kanaler.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– På barneskolen fikk jeg låne en bok som heter «Lær å tegne» skrevet av Trygve M. Davidsen. Boka lærte meg alt det grunnleggende. Gode bøker er viktig – en bok kan forandre livet.

Forfatter Davidsen la i alle fall grunnlaget for ditt yrkesliv. Hva gjør deg lykkelig?

– Tegne.

Hvem var din barndomshelt?

– Faren min. Jeg tenkte alltid at alt han gjorde var riktig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser mye bløtkake, svære bløtkaker.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Alt som omfatter ødeleggelse av miljøet. Miljøsaken har engasjert meg i minst 30 år.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke kjøpte meg et stort fint hus i Sarpsborg på 80-tallet. Den gangen hadde jeg råd til det, men i dag er jo prisen tidoblet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Leonard Cohen. Sittende på gulvet i heisen skulle vi ha sunget alle sangene hans.

Les også: «Jul i Skomakergata» er blitt antikk