Synes folk kan være litt tjukke

Hun synes ikke selv hun er kontroversiell i det hele tatt, bare veldig engasjert.

Kari Jaquesson (50)

Norges trimdronning

Er i fedmekonflikt med Jørgen Foss.

Du har skapt furore etter du skrev følgende på bloggen din om Jørgen Foss, leder i Landsforeningen for overvektige og kjent fra filmen Pitbull-Terje: «Grunnen til at du ble så svær, Jørgen, er ikke fordi du ikke forstår kostråd, det er fordi du av grunner bare du kjenner har gjemt bort ditt egentlige jeg i et lass av fett». Er det ditt image å være kontroversiell?

- Jeg synes ikke jeg er kontroversiell i det hele tatt, men jeg er veldig engasjert.

Jørgen Foss opplever utspillet som et personangrep. Angrer du?

- Nei, dette står jeg helt inne for. Jeg sier ikke at han er et lass av fett, men at han er gjemt bort i et lass av fett. Noen forsvinner inn i en whiskyrus, andre i valium eller mat. Jeg innrømmer at det er røff ordbruk, men det er trist at han har oppfattet det som et angrep.

Du anklages for å «skrike høyt» om fedme så lenge taksameteret står på. Snakker du i kommersielt øyemed?

- Jeg er en samfunnsdebattant. Det er mange morsomme utspill jeg kunne kommet med for å få mer PR. Jeg kunne for eksempel tatt av meg klærne.

Er du så plagsomt pen og veltrent at du ikke appellerer til de overvektige?

- Vel, jeg har fått høre at jeg er både stygg og fæl de siste dagene på nettet. Jeg kan ikke vite 100 prosent hvordan det er å veie 200 kilo, men jeg vet mye om hvordan man kan gå ned i vekt og blir der, og hvordan man kan være både fit og fat.

Hva inspirerer deg til å jobbe mot fedme?

- Jeg jobber ikke mot fedme, jeg synes godt folk kan være litt tjukke så lenge de har det bra. Men mange som er veldig overvektige, har det ikke så bra. Verktøyet er bevegelse, og dette kommer jeg til å jobbe med til jeg må bæres ut, for det er så artig.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Jentene gjør opprør» skrevet av moren til Åsne Seierstad (Frøydis Guldahl, jou. anm.). Jeg leste den da jeg var tolv. Den viste meg at jenter og gutter blir behandlet forskjellig avhengig av kjønnet sitt, og da våknet feministen i meg.

Hva gjør deg lykkelig?

- Dette kommer til å høres klissete ut, men: livet. Jeg digger denne roadtripen og rister på pelsen flere ganger i uka, litt sånn wow!

Hvem var din barndomshelt?

- Albert Einstein. Jeg ble kalt lille frøken Einstein. Ikke fordi jeg skjønte så mye av det han drev med, men jeg hadde lest boka om livet hans og ble så fascinert.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Ikke noe. Jeg synes jeg er all right.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Tenker du på mat? Jeg anser ikke det som å skeie ut. Matveien er ganske lik året ut. Men jeg kjøpte meg noen svinedyre høretelefoner nå til 3.000 kroner. Da følte jeg meg råflott. De er så smarte, for de holder all støy ute.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Den listen får du ikke plass til. Alle kriger, krigsindustri, vern av Ekebergskogen, verne Gamlebyen (men det hjalp ikke stort), og den første jeg gikk i, var mot privatbilistene.

Er det noe du angrer på?

- Nei.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Paven eller Koch-brødrene (støtter Romney i valgkampen med 400 millioner dollar, jou. anm.). Eller på den positive siden, Nawal el-Sadaawi, forfatter, aktivist og den egyptiske revolusjons mor. De andre to gutta skulle jeg ha hatt der for å hjernevaske dem litt.