Superhigh på life

Lillian Müller (66)

Veganer. Også kjent som modell og skuespiller. Oslo Vegetarfestival i Kubaparken starter i dag.

Ikke nok med at du er vegetarianer, PETA har kåret deg til den mest sexy veggisen over 50?

– Å ja, det var i 2010, jeg husker jeg sto der i rød badedrakt. Jeg var 59 den gang.

Blir man like hot som deg hvis man slutter å spise kjøtt?

– Eh, jeg har aldri sett på meg selv som hot. Men jeg holder meg unna alkohol, røyk, kjøtt og negative menn. Haha. Da jeg var 27 år var jeg fylt med både angst og depresjoner. Jeg bodde i Playboy Mansion, men ingenting gjorde meg lykkelig. Så la jeg om livsstilen, og spiste kun frukt i ni måneder. Økologisk frukt og destillert vann. Siden har jeg aldri sett meg tilbake.

Les også: – Hva er i veien med mine hårete legger, egentlig? 

Men hender det at du skeier ut med en pølsesnabb?

– Aldri! Jeg har så mye energi og vitalitet, selv 25-åringer kan misunne meg min energi. Jeg er superhigh på life. Og ikke får man cellulitter, folk tror jo at jeg bare er noen og førti. Men jeg gjør det ikke kun for egen helse.

Nei?

– 30 prosent av giftige klimagasser kommer fra dyrehold, og hvorfor skal jeg støtte den industrien? I wanna make a difference in this world. Eller som Gandhi sier: «Be the change you want to see».

Og det betyr?

– Vi må sørge for at planeten vår er beboelig om 50 år, vi kan ikke fortsette å leve på en så destruktiv måte. Vi har en plikt til å gå ut og hjelpe, det er på tide at vi alle setter i gang. Hvis alle kunne bare kunne tenke litt på det når de står opp om morgenen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Excuses Begone» av Wayne Dyer.

Hva handler den om?

– Om å slutte å utsette ting. Jeg var en mester i prokrastinering. Tiden var aldri inne. Men gjør det du skal i dag, du vet jo ikke om du lever neste mandag. Get your shit together and get going, girl!

Les også: – Jeg tenkte at her er det bare å ta noen bilder og komme seg helskinnet ned

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg husker jeg kjøpte godterier i kiosken der jeg bodde som liten, og der så jeg blader med filmstjerner fra Hollywood. Raquel Welch! Hun var en av de meste himmelske skapningene jeg hadde sett. Ikke visste jeg noe om retusjering den gang.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg bruker meg selv maksimalt, enten det er et intervju som kan inspirere noen til å tenke litt annerledes, eller hjelpe andre mennesker til å se litt mer positivt på seg selv. Mange føler seg ubetydelige. Det gjorde jeg selv, også, da jeg vokste opp, uten far og med en vanskelig barndom.

Hvor vokste du opp?

– Fevik, mellom Grimstad og Arendal. Jeg gikk på søndagsskole. Da jeg var sju år fikk jeg det for meg – jeg skulle ut i verden og bli til noe. Selv om det er vanskelig i dag, kan livet være totalt forandret om et år. Det er lys i enden av tunnelen. The best is yet to be.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg har evnen til å inspirere.

Les også: – Jeg veit hvor ekle og jævlige journalister kan være

Nei, jeg mente, hva misliker du mest ved deg selv?

– Det jeg skulle si var at jeg liker å rådgi andre mennesker, og hjelpe dem til å forandre livet deres til det mer positive. Positive tanker skaper positiv energi.

Og misliker?

– Det at jeg er perfeksjonist. Jeg har hatt et sånn evig high etter å være perfekt, og at alle rundt meg skulle være perfekte. Men ingen er det. Vi må strebe etter perfeksjon, men «settle for excellence». Stå opp om morgenen og gjør ditt beste, det er det viktigste.

Ok. Men hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser bakte poteter. Det er ikke så farlig, for de er økologiske. Helst spiser jeg vegansk rått, det funker best psykisk og fysisk. Det finnes ingenting positivt med å spise døde dyr, og du river ned helsa di i prosessen, også. Gud har gitt deg en kropp, og du får ingen ny, selv om du trygler og ber på dine knær.