Navn i nyhetene

Stiller tre spørsmål om Gud

Prest Birte Nordahl (35) er i full gang med å skrive preken til gudstjenesten i Oslo domkirke på julaften.

Du skal holde en av julegudstjenestene i Oslo domkirke på julaften. Blir dette en annerledes gudstjeneste enn vanlige søndager?

- Ja, på dagen på julaften så har vi en gudstjenesteform som heter «Lessons & Carols». Den kommer opprinnelig fra kirken i England og gir musikken og julesangene ekstra stor plass. Vi leser utdrag fra den store bibelske fortellingen om hvorfor Gud blir menneske og lesingene bindes sammen av julesanger. Domkirkens guttekor og Sølvguttene er med på hver sin gudstjeneste på dagtid, og pleier å synge så himmelen åpner seg. I tillegg har vi veldig flotte gudstjenester både tidlig på morgenen og sent på kvelden.

Hva vil du legge vekt på under prekenen?

- Jeg er ikke helt ferdig med å skrive den ennå, og jeg vil jo ikke røpe for mye på forhånd. Men øverst i notatboka mi så står det tre spørsmål som jeg i alle fall vil ha i bakhodet når jeg forbereder meg: Hvorfor blir Gud menneske? På hvilken måte skjer det? Hva betyr det for oss i dag? Og så får vi se hvor jeg lander.

Jula er blitt en høytid med høy stressfaktor. Havner julas opprinnelige budskap i bakgrunnen?

- Jeg synes jeg ser adventskranser, betlehemsstjerner, julekrybber og lys som er tent i mørket overalt for tida. Så kanskje det heller er motsatt, at det er i jula det kristne budskapet, eller i alle fall tegn som peker på det, er aller mest synlig og tilgjengelig for oss.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er sikkert ingen som blir overrasket over at jeg svarer Bibelen på det spørsmålet. Men den romanen som har betydd mest av de jeg har lest i 2014 er «En dåre fri» av Beate Grimsrud.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg blir veldig lett både glad og rørt av engasjerte og kreative mennesker.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde en liten bukett av helter da jeg var liten, men den aller største helten var nok storesøstera mi, Sissel. Hun beskytta meg, tok meg med over alt, lærte meg å være pønker og er fremdeles det skjønneste menneske jeg vet om.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg synes det er helt pyton når jeg blir utålmodig, Når det skjer så liker jeg meg selv veldig dårlig.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da sløser jeg med tid og lever så sakte jeg kan.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- De siste to demonstrasjonstogene jeg har gått i har vært mot vold mot kvinner og det som skjer i Gaza, men jeg skulle gjerne vært med på mange flere. For meg er det å protestere mot urett en selvfølgelig del av det å være å være kristen.

Er det noe du angrer på?

- Ja, jeg gjør støtt og stadig dumme ting.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Oi, det er et nesten umulig valg, det er så mange jeg gjerne skulle hatt alenetid med. Akkurat nå leser jeg selvbiografien til Maya Angelou og skulle gjerne snakket med henne om mye av det hun forteller om der. Men hun er jo ikke lenger blant oss, så da tror jeg at jeg kanskje vil si Antony Hegarty, som jeg beundrer både som musiker og menneske. Det hadde vært stor stas.

Mer fra Dagsavisen