Staysman: – Allsangen bryr seg ikke sånn voldsomt om kredibilitet og alt sånt tull

Han gleder seg til sceneopptredener både på turné og «Allsang på Grensen», men Stian «Staysman» Thorbjørnsen frykter han kan ha bydd litt for mye på seg selv som gjest i Thomas Nummes nye TV-program.

Hvem: Stian «Staysman» Thorbjørnsen (37)

Hva: Artist, låtskriver, forfatter og programleder

Hvorfor: Legger snart ut på turné med Staysman & Lazz og skal lede årets sesong av «Allsang på Grensen» sammen med Katrine Moholt.

«10 på Topp», NRK-programmet du ledet inntil nylig, er «satt på pause», du skal snart ut på turné, er gjest på TV-serien «Casa Numme» og skal lede «Allsang på Grensen»; det må jo kvalifisere til å være et «navn i nyhetene». Hektisk om dagen?

– Eh ja, det blir ihvertfall VELDIG hektisk fra og med 24. januar frem til 1. september, men det er jo litt deilig også. Kjeder meg jo ganske fort. 

La oss bli ferdige med det kjipe først. «10 på Topp» – hva skjedde?

– Det er ikke sånn ille kjipt altså. Ihvertfall ikke for meg. Det var jo et voldsomt engasjement rundt programmet, men samtidig føltes det litt deilig at hele prosjektet ga seg på topp med nesten 900.000 seere på julespesialen. Da slapp jeg å oppleve at flopp-overskriftene dukka opp i VG. NRK ønsket seg riktignok høyere digitale tall blant annet, og den kanalen er jo i posisjon til å teste ut andre ting om de ønsker det. 

Og så to TV-program, et som gjest og et som programleder; hva er gjevest?

– Da må jeg jo si programleder. Det programmet kona mi og jeg gjester («Casa Numme», journ. anm.) er jo litt selvutleverende, så har vel nesten mer noia for det programmet enn noen «Paradise Hotel»-episode fra 2012. Det blir allikevel fint å vise en mer hverdagslig side av oss. 

Hvordan passer «Allsang på Grensen» med din profil?

– Vi har vært der med bandet hvert eneste år siden 2014, og jeg har vært gjesteprogramleder også. Jeg elsker Allsangen like mye som jeg elsker Melodi Grand Prix. Allsangen bryr seg ikke sånn voldsomt mye om kredibilitet og alt sånt tull. Føler vi er en perfekt match.

Så bra! På turné er du definitivt i ditt rette element. Jeg ser på Facebook at du spør folk om de har noe army-effekter til utlåns. Har du fått det du trenger?

– Jeg endte faktisk opp med å kjøpe inn ting vi trengte isteden, var litt enklere enn å hente noe her og der. Hyggelig med alle som ville hjelpe – det ble en del meldinger i innboksen. Gleder oss sjukt til å ta med det nye konseptet på veien! 

Hvordan blir det å pendle mellom to modus, «Allsang på Grensen»-seminar i Halden med Staysman & Lazz-turné rundt omkring?

– Det er ikke så veldig forskjellig modus egentlig. Vitsene fra scena må kanskje tones litt ned på Allsangen, men ellers føler jeg Allsang på Grensen er ganske så lik en Staysman & Lazz-konsert. Mye av det samme publikummet også. 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen. Neida. «Sapiens» med Yuval Noah Harari. 

Hva gjør deg lykkelig?

– Utenom alt som har med familie å gjøre, så må det være å jobbe.  

Hvem var din barndomshelt?

– James Hetfield, vokalist i Metallica. Han er det ennå. Makan til frontfigur! 

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg ikke klarer å legge meg ned og bare sovne overalt. Misunner mennesker som bare kan sette seg tilbake på et tog eller fly for så bare å duppe helt av. Nydelig egenskap. 

Hva gjør du når du skeier ut?

– Føler jeg har skeiet ut de 10 siste årene, men jeg «skeier» ut når jeg drar på hytta alene og er der en ukes tid. Det er det beste jeg vet. 

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Hadde vært fint om noen engasjerte seg litt i andre verdensproblemer enn de man kanskje leser om mest. Det kan dø 200.000 barn i en sult-katastrofe i Afrika og verden reagerer ikke, mens Israel- og Palestina-konflikten får folk ut i gatene. Det er bra at folk engasjerer seg på generelt grunnlag, og Palestina-konflikten er noe som bør settes på dagsorden, allikevel føler jeg det er så mange ting i verden som blir glemt av oss rike her i Europa. 

Er det noe du angrer på?

– Om du spør om 20 år, vil jeg si at jeg angrer på at jeg jobba altfor mye mens barna var små. 

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Putin, Trump, Kim Jong-un og Assad. Rom for noen interessante diskusjoner da.

Les også: – Hadde vært morsomt om vi kunne vise ungdommen at det finnes noe annet enn Staysman & Lazz