Navn i nyhetene

Spill mot draug og Trump

Bare Ragnar Tørnquist blir ferdig med spillet de jobber med nå, går han til politisk angrep. – Vi jobber med et spill, som skal bli et veldig sint, politisk spill.

Hvem: Ragnar Tørnquist (48)

Hva/hvorfor: Spillutvikler og sjef i Red Thread Games, som skal gi ut spillet Draugen i 2019. Står bak noen av Norges største spillsuksesser, som Drømmefall og Den Lengste Reisen.

Hva er det nye spillet dere skal lage?

– Draugen er ... vi kaller det Fjord Noir, på godt norsk. Det er en historie som foregår på Vestlandet i 1923. Du spiller en amerikaner som må løse et mysterium, og har sju dager på deg. Vi blander inn eventyr, norrøn mytologi og sånt.

Når kommer det?

– Neste år. Vi har ikke annonsert datoen, men det er ikke så lenge til.

Og på hva slags maskin kan det spilles?

– PC, Playstation og Xbox.

Greit, da er faktaene på plass. Er det noen drauger med?

– Det er ikke et skrekkspill. Men ... jeg vil jo ikke fortelle det. Folk må vente til spillet kommer.

Det er en do-draug, sant?

– Haha, vi har hørt den litt, ja. Men vi lager spillet først og fremst for et internasjonalt publikum. Der er dette ordet eksotisk, selv om vi i Norge kanskje tenker mest på Dodraugen.

Det er ikke så vanlig å lage spill om Norge for verden?

– Nei, det er jo ikke det. Men hvis du ser på britiske eller amerikanske spill, så handler jo de ofte om sin kultur og sitt landskap. Det er jo teit at det ikke finnes flere spill satt til Norge, om norske temaer. Vi vet jo hvor populært nordisk noir er internasjonalt.

Vi henger jo litt etter på dataspill her i Norge.

– Det er jo en industri. Ikke som i Sverige, med Minecraft, men det er mange nok folk som jobber med spill i Norge nå til at det er en reell karrieremulighet og et miljø. Vi er fornøyd med bare å lage våre spill. Vi solgte en halv million av Drømmefall. Og er jo fornøyd med det.

Ikke verst. I andre sjangre, så skal man liksom ha suksess i Norge og så gå internasjonalt. I spill er det ikke sånn.

– Nei, det måtte være et veldig billig spill i hvert fall. Det er vanskelig å tjene penger nok i et norsk marked. Jeg tror vi alltid må satse internasjonalt, og så håpe at vi kan finne et norsk publikum også.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ringenes herre. Jeg elsker å skape universer, og det er ett av de universene som er best skapt. Å lese det som tolvåring gjorde noe med meg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være på jobb med alle disse kreative menneskene og se hvordan våre ideer kommer til liv. Jeg spretter på jobb hver dag.

Apropos ... Spillbransjen er kjent for lange arbeidsdager. Hvor seint gikk du hjem i går?

– Kvart på seks. Men hos oss jobber folk sju og en halv time.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg har veldig tro på at jeg har rett om ting. Jeg kan være veldig bastant på at det er sånn og sånn noe må gjøres.

På kreative ting?

– Ja, mest det. Det er jo ikke bra, men når man regisserer og skaper ting, så må man jo ha tro på ideene sine.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Vi diskuterte det i dag, faktisk. Hvordan vi føler oss maktesløse. Vi jobber med et spill, som skal bli et veldig sint, politisk spill. Jeg leser dessverre nyhetene fra det øyeblikket jeg våkner, og blir sintere og sintere utover dagen. Jeg ville gått i demonstrasjonstog for menneskerettigheter. For social justice. For alt jeg føler er under angrep, fra Trump, fra høyresida, fra republikanerne.

Oj, fortell mer om det spillet!

– Jeg håper vi får til å lage det. Spillet som skal bli vår stemme. Vi skal rope ut i verden. Spill er jo vanligvis ikke så politiske, men vi vil blande underholdning med politikk.

Når kommer det da?

– Målet er å ha det ute i 2020, før det neste presidentvalget, og gjøre en forskjell.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Donald Trump.

Øhh, hva skulle du gjort i den heisen?

– Jeg måtte bare fått ut det jeg har på hjertet. Jeg vet det ikke ville forandret noe, altså.

Mer fra Dagsavisen