Spanderer gjerne drinker

Vilde Bratland Erikstad lager TV-serie. Og tar opp blant annet temaet dickpcs. Da fikk hun noen selv også.

 

Hvem: Vilde Bratland Erikstad (22)

Hva/hvorfor: Ny programleder i dokumentarserien «Innafor» på NRK.

Dickpics er ett av temaene du tar opp i programmet ditt. Hva tror du gutter ønsker å oppnå ved å sende bilder av penisen sin?

– Det er nok seksuelt motivert, og kanskje et håp om å få noe tilsvarende tilbake. Jeg tror ikke det alltid oppleves krenkende å motta slike bilder, snarere litt komisk. I verste fall føles det invaderende. At noen har fått opp penisen og tenkt på deg for så å snappe et bilde og sende er en form for oppmerksomhet man ikke har bedt om.

Har du mottatt dickpics?

– Ikke før jeg begynte å grave i temaet. Men jeg har inntrykk av at det er unntaket og ikke regelen. Det er mer utbredt å sende dickpics enn jeg hadde trodd.

Sender jenter denne typen bilder av seg selv?

– Ja, jenter sender nakenbilder, men de er gjerne litt annerledes. Det går i helfigurbilder eller brystkløft og rumper, altså ikke fullt så direkte som dickpics. Men pussypics forekommer absolutt, så det hadde vært moro å lage en episode om det også.

Dommedag står også på listen over temaer i programmet. Er det noe mange går rundt og grubler på?

– Min generasjon har aldri opplevd et utrygt eller ustabilt Norge, og det er liksom helt utenkelig at noe fælt kan skje her. Samtidig hører vi om alt som skjer rundt i verden og da hender det at vi sitter i vennegjengen og snakker om hva om noe av dette skulle skje her? Om vi skulle få en åpen konflikt eller krig i Norge? Er det noen av oss som hadde visst hva vi skulle gjøre i en sånn situasjon?

Og, er det noen som vet hva de skulle gjort?

– Nei, det er det de færreste av oss som vet. Jeg aner ikke engang hvordan jeg syr et klesplagg eller skaffer mat som jeg ikke kan kjøpe i butikken for penger jeg har tjent på jobben.

Du tar også opp ensomhet. Hvorfor er det så tabu å innrømme at man er ensom, tror du?

– Vi er sosiale vesener, og når vi sier vi er ensomme føles det kanskje som en innrømmelse av at man ikke har fått til noe helt grunnleggende i livet. At man blir sett på som en sosialt tilbakestående, selv om jeg tror ensomhet dreier seg om helt andre ting.

Det snakkes mye om generasjon-prestasjon, har du opplevd prestasjonspress?

– Hele tida, og det kommer fra meg selv. Jeg kan bli helt opphengt i å stadig gjøre det bedre, nesten besatt. Som for eksempel hver gang vi publiserer en episode, eller jeg får en ny følger på Instagram, da kan jeg få en klump i magen fordi jeg blir så redd for at det jeg legger ut ikke er godt nok.

Er depresjon mer utbredt blant unge nå enn før eller er vi bare blitt flinkere til å være åpne om det?

– En kombinasjon, kanskje. Vi er blitt betydelig mye flinkere til å snakke åpent om det slik at folk skjønner tidlig om de sliter med en depresjon. Men livet suger iblant, og det å være litt nedfor ikke er det samme som depresjon. Vi må ikke bagatellisere psykisk helse.

Har du noen gang vært ensom?

– Ja. Blant annet da jeg sluttet på videregående og begynte å jobbe. Jeg tror møtet med yrkeslivet kan oppleves veldig ensomt for mange, plutselig skal man finne sin plass blant en haug med ukjente folk man kanskje ikke har så mye felles med.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var Pippi Langstrømpe først. Senere ble det MacGyver.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Går på byen og spanderer drinker på alle vennene mine. Blir veldig grei og jovial, så alle blir fornøyde. Og det er aldri noe sjakktrekk å sjekke kontoen dagen etterpå.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er alle Harry Hole-bøkene til Jo Nesbø. Det første jeg gjorde da jeg flyttet til Oslo var å dra til Sofies gate 5 og ringe på dørklokka.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å møte vennene mine, snakke om skikkelig mørke ting, og le rått av det. Det er så fint når alt som er dritt blir komisk.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Rent fysisk og akkurat nå så er det en kvise jeg har på overlappa. Mentalt så er det nok at jeg er distré og alltid sent ute. Jeg ønsker en coach som kan lære meg å bli bedre organisert.

Hva liker du best ved deg selv?

– Jeg tror jeg er en god venn, og at jeg har lett for å få folk til å åpne seg.

Har du gjort noe du angrer på?

– Mye. Men jeg er god på å si unnskyld etterpå om jeg har dummet meg ut.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med, og hvorfor?

– MacGyver, sånn som han var da han var helt på høyden. Tror han kunne reddet oss ut, uten at det ble pinlig.