Terje Rootwelt. FOTO: OUS

Sover lite og jobber mye

I barndommen lekte han mye Tarzan, men mest i hodet.

Terje Rootwelt (50)

Professor dr. med. og klinikkleder ved OUS

Har fått kritikk for at syke-husomlegging kan gå ut 
over nyfødte

 

Hvordan har du opplevd kritikken på kvinne- og barneklinikken av omstillingsprosessen ved Oslo universitetssykehus (OUS).

- Synes det er vanskelig, og det er synd det blir så mye fokus på det. Jeg vet at det gis mye bra behandling, og synes det som kommer ut viser et skjevt bilde. Og det plager meg.

Hvordan påvirker det arbeidsdagen deres?

- Mange jobber ufortrødent videre. Det påvirker stemningen, og det er helt sikkert uheldig for mange. Men de jobber videre som de alltid har gjort.

Hva har dere gjort med det?

- Vi prøver å ha en god dialog, og ha tydelige planer. Jeg ser at vi ikke har vært gode nok med dialogen. I klinikken har vi tydelige planer, men det skal henge sammen med resten av sykehusets planer.

Hvordan tar pasientene kritikken?

- Vi opplever at langt de fleste er meget fornøyd med behandlingen, men noen føler uroen og endringene på kroppen.

Kan pasientene føle seg helt trygge?

- Ja.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Det går mest i fag og rapporter, men en bok husker jeg godt: «Men tankene mine får du aldri», av Sverre Asmervik. Ikke så mye selve boken, men prinsippet om at det inni meg er bare mitt. Det passer bra når det blåser mye.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er på tur med kone og familie. Gjerne til fots og ikke i en storby.

Hvem var din barndomshelt?

- Tarzan var stor og sterk, snill og litt eksotisk. Jeg lekte mye Tarzan, men det var mest i hodet. Jeg slengte meg ikke fra tre til tre som han gjorde.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg er sikkert litt monoman i forhold til arbeidet. Det er litt lite variert. Jeg sover lite, ellers er det bare jobb og familie. Jeg skulle ønske meg et litt bredere engasjement, og hatt mer tid til andre ting. Men jeg er veldig glad i jobben min.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg skeier ikke veldig mye ut. Jeg er glad i veldig god rødvin, og litt for glad i sjokolade.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg har ennå til gode å gå i tog. Jeg lar meg dog engasjere. Hvis jeg skulle gå i tog, må det være fordi de grunnleggende verdiene blir truet.

Er det noe du angrer på?

- Jeg kunne veldig gjerne hatt lyst til å jobbe utenfor Europa og USA. Jeg håper det ikke er for sent. Jeg kunne tenke meg å gjøre noe helt annet, som å jobbe for «Leger uten Grenser».

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Redaktør i Dagsavisen, Arne Strand. Vi kunne snakket om situasjonen for syke barn i Oslo Universitetssykehus - både det som er bra og vanskelig i dag og mulighetene framover.

tom.vestreng@dagsavisen.no