Navn i nyhetene

Sonja Obradovic tok ulønnet fri for å spille VM i bordtennis. Så kom koronaviruset

Sonja Obradovic spiller på det norske bordtennislandslaget. Det planlagte verdensmesterskapet i Sør-Korea i mars er utsatt på grunn av et utbrudd av koronaviruset. Obradovic synes det er leit, men er ikke redd for viruset.

Hvem: Sonja Obradovic (29)

Hva: Landslagsspiller i bordtennis for kvinner. Utdannet og jobber som farmasøyt ved siden av bordtennisen

Hvorfor: VM i bordtennis i Sør-Korea er utsatt på grunn av utbrudd av koronaviruset.

Hei. Du spiller på landslaget i bordtennis?

– Det stemmer. Jeg ble norsk statsborger nå i januar, så det var litt usikkert om jeg kunne bli med på laget. For tre år siden sluttet jeg å spille bordtennis aktivt fordi jeg hadde siste året på masteren i farmasi. Men så begynte jeg å spille igjen. Jeg har spilt og trent aktivt siden september, for da regnet jeg med at det norske passet mitt kunne bli klart i januar.

Hva tenkte du da du fikk beskjeden om at VM i Sør-Korea er utsatt på grunn av koronaviruset?

– Nei, jeg skal snakke med treneren etterpå. Hvordan det blir og om det blir samme lag og treningsopplegg. Informasjon om arrangementet kommer i løpet av uken.

Det er ikke sikkert det blir VM i juni heller?

– De som organiserer vet ikke, de har bare reservert datoene. Dersom situasjonen er den samme som nå, så blir det ikke VM da heller. Sør-Korea er det hardest rammede landet for viruset bortsett fra Kina. Det er rett utenfor den byen vi skal til som er hardest rammet.

Hva tenkte du da beskjeden kom?

– Nei, det var veldig kjipt. Man er mentalt forberedt for å gjennomføre noe, da er det mye forberedelser og trening. I hvert fall for meg som jobber ved siden av. Jeg har trent styrke før jobb og bordtennis etter jobb nesten hver dag.

Hvordan fungerer VM i lag? Spiller man double, sånn som i tennis?

– Man spiller singelkamper, men det telles for laget. Møter vi Iran spiller vår nummer 1 mot deres nummer 2 og motsatt. Laget som vinner mest samlet tar seieren. Bare så det er sagt så er jeg ikke nummer 1 på laget vårt. Nummer 1 på rankingen er Ilka Doval.

Følger mange med på bordtennis?

– Ikke i Norge, men i Asia er det mange. I Sverige er det også større. I Norge er det mer ski og andre idretter som er større.

Tror du utsettelse av ski-VM på grunn av korona hadde fått mer oppmerksomhet?

– Så klart, da ville alle visst det. Alle følger med på ski. Det forstår jeg også, for de er så gode. Men det er egentlig flere som spiller bordtennis enn de som står på ski på verdensbasis.

Hvordan er bordtennis i Busan, Sør-Korea. Blir man stjerne der?

– Jeg tror det er stort. Jeg tror hallen kommer til å være full. Sånn var det for to år siden i Sverige. Da spilte jeg ikke, men Norge kom ikke opp blant de 25 beste heller.

Hvordan kommer det til å gå i dette mesterskapet?

– Vi prøver å gå opp til andredivisjon. Det er ganske tøft med tanke på at Portugal er med i vår divisjon. Portugal spilte EM finale i fjor. Nå har de tre kinesere på laget, og kinesiske spillere er de beste i Europa.

Er det noen fra Kina som spiller på det norske laget?

– Vi har en fra Kina spiller som er veldig god på vårt lag, men hun har ikke fått norsk statsborgerskap enda. Hun hadde tatt oss langt.

Jeg spilte bordtennis i tenårene, men bare for gøy. Mange tror kanskje det bare er en hobby?

– Det er bare fordommer. Bordtennis er veldig komplisert. Det er mye mer fysisk enn man tror. Det er også veldig psykisk fordi man må reagere fort. Det kom en artikkel for rundt et år siden hvor det stod at bordtennis hjelper mot Alzheimers. Det fornyer nevronene. Det er trening både mentalt og fysisk.

Hvordan ser du for deg bordtennisen sin fremtid i Norge?

– Jeg håper det er flere som vil spille. Jeg håper ikke folk slutter når de er 22 år gamle. Når man studerer må man jobbe ved siden av ikke sant. Dersom man ikke får penger av klubben må man nesten slutte. Jeg håper flere blir interesserte og at flere sponsorer vil komme med penger.

Hvordan får du til VM når du er i jobb?

– Nå må jeg ta ulønnet ferie for å delta i VM. Jeg tar ulønnet permisjon i 2 uker. Det blir jo halv lønn den måneden. Man blir tvunget til å ikke drive med idrett ved siden av skole og jobb.

Hva synes kollegaene dine om det?

– Mange synes jeg burde fått dekket turen. Det sier mange i bordtennis miljøet også.

Nå er VM utsatt på grunn av viruset, blir du bekymret for å reise til Sør-Korea i juni?

– Nei, jeg er kanskje litt avslappet. De maskene hjelper ikke heller. Det er kanskje greit å unngå de største folkemengdene. Det er jo mest eldre og syke som blir rammet.

Hva gjør deg lykkelig?

– Sol, strand og bordtennis. Kort oppsummert.

Da valgte du feil land å bosette deg i.

– Haha, det er det da. Jeg prøver å lære meg å stå på ski nå da.

Hvem var din barndomshelt?

– Bordtennisspilleren Tamara Boros. Hun var en av de beste i verden, fra Krotaia. Hun kom på tredjeplass i VM som eneste europeer blant kinesere.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan kanskje stresse meg litt unødvendig. Sånn generelt. Jeg har nesten aldri gruet meg før turneringene. I hvert fall ikke da jeg trente aktivt. Det er litt annerledes nå. Jeg burde vært litt mer optimistisk i hverdagen kanskje.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drar jeg på ferie til et varmt land.

Har du en favoritt?

– Mexico. Der er det god mat, sol og perfekte strender. Jeg er veldig glad i å reise. Mexico anbefales på det sterkeste. Jeg likte også Cuba veldig godt. Det virker som om tiden bare har stoppet der.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Det er mange saker faktisk. Kanskje kvinnekamp i landene hvor kvinner ikke har så mye de skulle ha sagt.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Man skal ikke angre på noe. Man skal heller angre på ting man ikke gjorde.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Tennisspilleren Novak Djokovic fra Serbia.

Hva ville du snakket med han om?

– Om alt mulig. Hvordan han klarte å komme så høyt fra et land som er rammet av krig og alt som skjer der nede. Han virker så snill og nede på jorden. Jeg setter pris på egenskapene hans.

Mer fra Dagsavisen