Navn i nyhetene

Sofias skamløse verden

– «Du er en perle i et skjell. Hold skjellet lukket», er et av rådene. Og man bør ikke slikke is i offentligheten, for det kan jo være seksuelt, forteller Sofia N. Srour – om det å være en «ærbar pike»


Hvem: Sofia N. Srour (23)

Hva: Forfatter.

Aktuell: Ga torsdag ut boka Skamløs, en faktabok for ungdom om negativ sosial kontroll, sammen med Amina Bile og Nancy Herz.

Grattis med bok. Hvordan er det?

– En lettelse, faktisk. Det er et så betent tema og har vært en vanskelig bok å skrive. Vi har fått noen gode anmeldelser allerede.

Noen bra, eller?

– Vi har fått to terningkast fem. Og Hadia Tajik skrev en veldig fin tekst om boka. Hun har virkelig forstått budskapet, det har ikke alle som lytter til debatten.

Ikke? Hvordan da?

– Dette handler ikke bare om muslimer, minoriteter og innvandrere. Det handler generelt om lukkede miljøer.

Haha. Siden dere har minoritetsbakgrunn, så skal dere ikke komme her og skrive bok om almenne ting!

– Ja, tenk at vi også er helt vanlige samfunnsborgere som bryr seg om noe annet enn innvandring!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men hva er det egentlig dere vil si?

– Vi prøver å gi et nyansert bilde av hva sosial kontroll er. De ulike gradene den forekommer i, alt fra at jenter ikke får være med på svømmeundervisning til tvangsgifting. Og så prøver vi å tulle litt.

Hvordan?

– Vi har lister over pros and cons med hijab. Og lister over sjukt gode råd vi har fått gjennom debatten. Om hvordan å være ærbare piker.

Hvordan er man en ærbar pike?

– «Du er en perle i et skjell. Hold skjellet lukket», er et av rådene. Og man bør ikke slikke is i offentligheten, for det kan jo være seksuelt.

Såpass. Hvordan møter man det?

– Vi parodierer det litt, er ironiske og ler av det. Boka er et fuck you til sånt.

Hvem er boka skrevet for?

– Alle! Først og fremst til barn og ungdom. Men også lærere. Helsesøstre. Foreldre. Politikere.

Er de flinke, politikerne?

– Det vært mangel på handlekraft. På den andre siden har det vært litt feil fremgangsmåte. Skal du nå minoritetskvinner må du møte oss. Du kan ikke kjempe mot sosial kontroll uten samtidig å drive antirasistisk kamp.

Hvis man vil backe minoritetskvinners kamp ... hvordan gjør man det best?

– Vi må ta det på våre premisser. De som står på utsiden har ikke fasitsvaret. Ikke en gang vi har fasitsvaret. Folk snakker om oss som om vi trenger å reddes. Men vi har skrevet bok, andre tar disse kampene i hverdagen. Vi er ikke svake og stakkarslige.

Apropos bok. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kan jeg si en forfatter i stedet? Charles Bukowski. Det er kanskje rart at jeg som die hard feminist liker Bukowski, men det gjør jeg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Nei, veit du hva. Jeg er skamløs, jeg er feminist. Det nytter ikke å gå inn i seg sjæl å være dømmende. Jeg gidder ikke være min egen fiende.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Henger med Heltinneindustrien.

Øhh, hvem?

– Vi blir beskyldt for å være en «Heltinneindustri», som lever fett på subjektiv debatt. Mens vi lever på Lånekassen, liksom.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Fuck nazisme. Fuck rasisme. Heia kvinnekamp. Og smash patriarkatet.

Når gjorde du det sist, da?

– Jeg hadde så lyst til å stikke til Göteborg i demo mot nazismen. Men sist var en antirasistisk markering mot æresvold. For to uker sida eller noe.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Den egyptiske feministen Mona Eltahawy. Hun er sjukt kul, har skrevet en bok som heter Jomfruhinner og hijab, om hvorfor midtøsten trenger en seksuell revolusjon. Vi har så mye å prate om.

Mer fra Dagsavisen