Navn i nyhetene

Smågodt og vin

Artisten Kaia Huuse (40) er ute med barneplaten «Fint å være rar».

Er det noen forskjell på barnemusikk og voksenmusikk?

- Man definerer jo ofte barnemusikk som sånn promp og smurf og at man skal lage det veldig lekent. Men jeg synes det ikke bør være noen forskjell. Jeg ser på mine barn at de responderer på såkalt voksenmusikk og jeg kan jo synes at barnesanger kan være fine - for eksempel Trond-Viggo Torgersen og Knutsen & Ludvigsen, så jeg tenker at egentlig er det ikke er noen forskjell på barnemusikk og voksenmusikk.

Jobber du annerledes med en barneplate enn ellers?

- Jeg gjorde egentlig ikke det. Jeg var på en måte litt overrasket for jeg hadde tenkt å lage platen mer reglebasert og litt mer humorbasert og sånn, men da jeg begynte å jobbe med den ble det mer alvor. Da skjønte jeg at det er ikke noen forskjell. Jeg har lyst til å formidle det samme til barn som jeg formidler til voksne. Veldig mange av de samme tingene og grunnfølelsene er de samme hos voksne og barn.

Platen din har et slags melankolsk skjær. I popmusikken er dette ganske vanlig. I barnemusikk derimot er dette et mer uvanlig grep. Hvorfor er det slik tror du?

- Jeg tenker at det har noe med at man ønsker å fange det umiddelbare, sterke farger og røde neser. Promp og bæsj og sånn som umiddelbart skaper latter. Og sånn sett er det kanskje fristende å bruke for man liker jo å få bekreftelse. Men hvis man er sammen med barn, så opplever man jo at de faktisk er filosofer på høyt nivå og de undrer seg over de dypeste spørsmål fra de er ganske små - ting som jeg har glemt å undre meg over i hvert fall.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Kan jeg si tre bøker eller må jeg si en? For da sier jeg «Samfunnets ulykkelige» eller «Les Misérables» av Victor Hugo. Og så er det «Elsi Lund» som er skrevet av Bjørg Vik og «Skråninga» av Carl Frode Tiller.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er jo utrolig mange sånne småting i hverdagen som gjør en lykkelig. Men om jeg skal definere det som en ting så tenker jeg at når man opplever enhet og fellesskap - enten i forhold til barna, musikk eller litteratur eller andre mennesker generelt. Men det kan være en fin sang, spagetti med kjøttsaus, om noen sier noe pent. Det er jo disse småtingene i hverdagen også.

Hvem var din barndomshelt?

- Det er det lett å svare på. Anita Skorgan.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Kanskje det som er min styrke også er min svakhet, altså kreativ fantasi. Den innhenter meg av og til ved at jeg kan aldri hvile.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg vin og spiser smågodt. Skikkelig gæern.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg har vært med og arrangert en streik faktisk. Skolebyråden ville gjøre om Uranienborg skole til en ren barneskole, og det syntes ikke vi var noen god idé.

Er det noe du angrer på?

- Jeg er veldig spontan og kan ofte angre på det jeg sier.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Lars Winnerbäck for jeg synes han er Skandinavias største samtidspoet akkurat nå.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen