Siri 
Helle. FOTO: MARIT BRENNSET/SAMLAGET

Slipp kalkunene fri

Siri 
Helle (32) er agronom og journalist i Dag og Tid. Gir ut boka «Handle rett: Lure val i ein matbransje full av juks».

Det er nå blitt bok av spalten din i Dag og Tid. Der kommer du med konkrete tips til hvilke matprodukter folk bør kjøpe. Hva fikk deg til å starte med dette?

- Stadig færre jobber med mat, så vi er stadig mer avhengig av å kjøpe mat, mens vi ofte ikke vet så mye om hva vi kjøper. Etter å ha skrevet denne spalten i to år, danner det seg et bilde av en matbransje som tøyer strikken langt for hva som er sant i markedsføringen.

Du går ofte hardt ut mot store konserner, og fraråder leserne å kjøpe konkrete produkter. Har du fått en hær advokater på nakken?

- Jeg skulle gjerne hatt de store matkonsernene mer på nakken! De er så store at det virker som at strategien deres er å holde kjeft og håpe det går over. Særlig Orkla, Nortura og Tine. Jeg ville gjerne hørt deres syn på kritikken.

Det blir stadig flere som skriver om mat i Norge, virker det som. Men få har landbruksfaglig bakgrunn, slik som deg. Hvilken forskjell gjør det?

- Jeg tror det er viktig å se norsk matproduksjonen i en sammenheng. For eksempel overrasket det meg å se hvor mange hender som har vært borti et eple eller et blomkål før det når forbrukeren. Matproduksjonen i Norge er kompleks. Det ser man ikke ved bare å gå i butikken.

Hvorfor ble du journalist og ikke agronom?

- Jeg har fremdeles lyst på gård. Men uten odel er det vanskelig å finne et gårdsbruk å ta over.

De siste ukene har Dagsavisen skrevet om den tunge markedsføringen av kjøtt i norsk matvarehandel. Er dette problematisk?

- Det mest problematiske er at markedsføringen ikke gir et riktig bilde av kjøttproduksjonen i Norge. Kjøtt er viktig for Norge. Vi har bare tre prosent dyrkbart areal, mens rundt 40 prosent er beitemark. Vi må bruke beitene, og spise kjøtt fra dyr som har gått på beite. Ikke kylling og svin, som spiser mat vi like gjerne kunne spist selv.

Hva er det beste du vet?

- Akkurat nå: Lammekoteletter. Jeg steker dem bare som de er. Norsk lam er en fantastisk råvare.

Hva gjør deg lykkelig?

- Dyr i natur.

Hvem var din barndomshelt?

- Oddvar Torsheim. Nå elsker alle ham, men på 80- og 90-tallet i Sunnfjord, der vi begge kommer fra, var han ikke spesielt populær. Men han lot seg ikke affisere, han fortsatte å gjøre sin greie. Det syntes jeg var tøft da jeg var 12-13 år.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er over gjennomsnittet sta. Det kan være en fordel og en ulempe.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Som journalist får jeg vel ikke gå i tog, men hvis jeg kunne: Beitekravet. At alle dyr skal kunne komme ut på beite. Ikke bare melkekyr, men kalkuner, griser, verpehøns - alle!

Er det noe du angrer på?

- Jeg slo opp med en småbruker da jeg var 17. Det var kanskje ikke så lurt.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Ole Robert Reitan. Han har tenkt lurt om mat på mange måter, men det er en del grunnleggende jeg gjerne skulle diskutert med ham. Jeg har aldri møtt ham, men han er velkommen hit: Dag og Tid ligger i sjette etasje, og vi har heis!

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no