Slik redder du verden uten flyskam eller vegetarmat

Kjendiskokk Christer Rødseth (29) elsker å fly, spise rødt kjøtt og drikke fransk vin – og har løsningen på hvordan du kan redde verden i julen.

Hvem: Christer Rødseth (29) 

Hva: Kokk og programleder 

Hvorfor: Aktuell med NRK-serien «Matsjokket». Deltok tidligere i år i «Kjendis Farmen». Er til daglig kjøkkensjef på Restaurant Vaaghals. 

Hva var mest sjokkerende: Å delta på Farmen kjendis eller å være programleder hos Matsjokket? 

– Hehe. Jeg tror Matsjokket var mest sjokkerende. 

Hos Matsjokket var du med på å belyse flere oppsiktsvekkende funn. Hva gjorde mest inntrykk? 

– Brød. 

Forklar. 

– 105 millioner brød i året kaster vi. Her i lille Norge. Da kan du tenke deg hvordan det er i USA. Det er ganske sjukt. 

Hva kan vi gjøre med dette? 

– Budskapet mitt er at vi skal spise opp maten. Du kan spise brød selv om det er litt tørt. Enten ved å riste det eller bruke det i en omelett. Men du må ta deg selv litt i nakken.

Du brenner for å redusere matsvinn. Hvorfor? 

– Personlig er jeg kjempeglad i å fly, spise rødt kjøtt og drikke fransk vin. Jeg liker det gode liv. Men den enkleste måten å bidra til å redde verden, er å slutte å kaste mat. 

Tar nordmenn dette problemet nok på alvor? 

– Oppslutning rundt programmet antyder ja. Men så må dette vedvare. 

Det høres enkelt ut å bare slutte å kaste mat. Men er det så lett, når vi fremdeles har så mye matsvinn? 

– Det er ikke vanskelig å slutte å kaste mat. Men jeg tror folk er ubevisste. Og har dårlige vaner, hvor ikke alle er like enkle å vende seg av med. 

Har du noen enkle tips for å minske matsvinn? 

– Ja! Massevis. Et veldig konkret råd er å planlegge i større grad. Slutte å handle for mye. Helgehandel er en synder. Da skal man kose seg og kjøper inn masse ekstra godt. Men så unner du deg kanskje ikke den maten på mandag. Da kan den fort gå i søpla. Kjøp det du trenger. Og ha en egen spis først-hylle i kjøleskapet med mat du har åpnet.

Nå mot jul er det mye hamstring at mat, og det er ikke utenkelig at det blir en del rester som kastes rundt om i norske hjem de neste ukene. Har du noen tips til hvordan folk kan planlegge et mer bærekraftig julemåltid? 

– Du kan gjerne spise samme middag to dager på rad. Hjemme hos oss spiser vi ribbe, pølser og medisterkaker som frokost første juledag. Jeg er veldig for å holde på tradisjonene, men vi må være strenge med oss selv så maten spises opp gjennom dagene. 

Fikk du med deg dette? Hver og en av oss bruker 4.700 kroner på julemat 

Hva gleder du deg mest til å spise i julen? 

– Julemiddagen. Ja, fy fillern. Da disker a’ mor opp. Med ribber og medisterkaker og det som er. 

Så du står ikke for julemiddagen med familien selv om du er kokk? 

– Jo, jeg hjelper til. Mamma og jeg lager en halv ribbe hver. Hun liker den mer gjennomstekt. 

Hva er ferieplanene dine for julen? 

– Jeg skal først være hjemme hos mor og far. Så til Oppdal eller Kristiansund for å besøke tanter og onkler. Så skal jeg og bestekompisen til Kiel noen dager. På spa og slappe av. Så skal jeg være i Oslo stort sett. Jeg er god på ferie. 

Det er viktig. Over til de faste spørsmålene. Hva gjør deg lykkelig? 

– Det er flere ting. Å drikke sinnssykt digg vin og være på jobb og se at alle gjestene er superfornøyde. Og være med å påvirke samfunnet i en positiv retning, som med Matsjokket. 

Hvilken bok har betydd mest for deg? 

– Bok! Oi. Jeg har lest ufattelig lite bøker i mitt liv, er ikke så flink på det. 

Hva med kokebøker? 

– De har jeg lest masse av. Den beste den siste tiden er «Kokkelære» av Tom Victor Gausdal. Og «Bonjour Paris» til Hellstrøm er veldig kul. Masse fete tips. 

Hvem er din barndomshelt? 

– Sikkert kaptein Sabeltann, i ung alder. Jeg tror Jamie Oliver var et veldig forbilde en periode som ungdom. Og bestemor. Hun er all-time high forbildet mitt. 

Hva misliker du mest ved deg selv? 

– At jeg sier ja til for mye, kanskje. Burde bli flinkere til å si nei. 

Hva gjør du for å skeie ut?

– Da tror jeg at jeg gir faen. Ber jobben ikke ringe meg fordi jeg skal ha fri. Spiser og drikker lunsj ute og fortsetter med middag. Men den største utskeielse min er sommerferien. De siste årene har jeg begynt den med bare å kose meg. 

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot? 

– Mot homoterapi. 

Hvem ville du helst stått fast i heisen med? 

– Ah! Der må jeg tenke litt, er jo mye flotte mannfolk. Jeg tror det må bli han skuespilleren Kaiynan Lonsdale i filmen «Love, Simon». Dét hadde ikke gjort noe. 

Les også: Vi flyr mindre, men det skyldes ikke flyskam