Navn i nyhetene

Slår trønderalarm: – Ikke tilfreds med at Helleland går ut

Linda Hofstad Helleland var den eneste trønderske statsråden i regjeringen. Tirsdag røk hun ut. Da så lederen i Trøndelag Høyre seg nødt til å sende brev til statsministeren.

Michael Momyr (62) er leder i Trøndelag Høyre og står i spissen for et «trønderopprør» mot at regjeringens eneste statsråd fra Trøndelag, Linda Hofstad Helleland, blir byttet ut.

Foto: PRIVAT

Foto: Privat

Du kalte inn til et hastemøte i Trøndelag Høyre rett før den nye statsrådskabalen ble presentert tirsdag. Hva diskuterte dere der?

– Vi har lagt ut en melding på Facebook hvor vi oppsummerer budskapet vårt, og det er at vi mener en regjering må speile hele landet. Vi er ikke tilfreds med at Helleland ikke er representert. Det har vi sagt klart og tydelig fra om, og det regner vi med at blir oppfattet.

Dere har også valgt å sende en formell klage til partiledelsen i Høyre, skriver VG. Hvilket budskap er det dere ønsker å gi til Erna Solberg?

– Mitt budskap er at jeg ønsker den nye regjeringen lykke til, og at jeg vil jobbe videre for å sørge for at Trøndelags stemme blir hørt. Jeg har sendt en klar og sterk melding som jeg regner med er blitt oppfattet, så jeg ser ingen grunn til å gå videre med det.

Har du fått noe svar, da?

– Vi har sendt uttalelsen til partiledelsen, men jeg regner med at Erna har hatt andre ting å holde på med.

Hvorfor er det så viktig å ha en trønder som statsråd?

– Det er ikke trønderen som sådan som er viktig, men det er viktig at regjeringen er sammensatt av personer som speiler hele landet. For oss trøndere er Trøndelag naturligvis viktigst, og det har vi nå sagt fra om.

Men det er flere andre landsdeler som heller ikke har sin egen statsråd uten at det har vært lignende opprør der. Hvorfor er trøndere viktigere enn andre?

– Opprør er ikke riktig begrep. Vi har bare sagt fra om at vi ikke er tilfreds med situasjonen. Jeg vil heller kalle det en påminnelse.

Har Linda Hofstad Helleland vært en god ambassadør for sin landsdel?

– Definitivt. Med henne har vi hatt en kontakt inn i regjeringsapparatet, og det er en fordel for alle som driver med politikk lokalt, enten det er i Trøndelag eller i andre regioner. Linda har definitivt vært nyttig for oss i Trøndelag – ikke bare for lokalpolitikere, men også for næringslivet. For ledere i lokale bedrifter, for eksempel, er det godt å ha en statsråd som har fotfeste i regionen der de til daglig driver sin virksomhet.

Les også: Han var med og forhandlet fram ny plattform for regjeringen

Finnes det andre gode trønderkandidater dere mener kunne tatt plass ved kongens bord?

– Naturligvis. Jeg vil ikke si noen navn, men her er vett og forstand jevnt fordelt.

Flere trøndere VG har pratet med peker på at det ikke har vært en trønderfri statsrådsflokk siden Thorbjørn Jaglands kortlivede regjering. Betyr det at den nye regjeringen lever farlig nå som den eneste trønderen er ute?

– Nei, nei, nei. Det er å trekke resonnementet altfor langt. Som jeg sa til VG; vi må ikke overdramatisere. Det er ingen som er dau!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Den siste viking» av Johan Bojer.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når mine nærmeste har det bra.

Hvem var din barndomshelt?

– Min far.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg av og til er litt utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tar bussen til jobb i stedet for å sykle.

Les også: Ada Arnstad i Senterungdommen skriver historie 

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Jeg gikk i pride. Så jeg er villig til å demonstrere for at alle skal ha like rettigheter.

Men ikke for flere trønder-statsråder?

– Hehe, nei.

Er det noe du angrer på?

– Det er nok mange ting jeg angrer på, men man kommer ikke langt i livet med å dvele ved det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Erna Solberg.

Hva skulle dere ha prata om?

– At Norge som nasjon fortsatt må spille en viktig rolle i verdenssamfunnet og viktigheten av å ha en åpen økonomi så vi får solgt varene våre til EØS og resten av verden.

Mer fra Dagsavisen