Slakteren fra MDG

– Jeg har allerede merket meg at flere er provoserte over at en bygdetulling har blitt leder av et Oslo-parti, Sigrid Z. Heiberg. Fra indre Sogn.

Hvem: Sigrid Z. Heiberg (31)

Hva: Ble nylig valgt til leder av Miljøpartiet de grønne Oslo.

Gratulerer med valget! Åssen kommer folk til å merke at du er blitt leder i Oslo MDG?

– Jeg har allerede merket meg at flere er provoserte over at en bygdetulling har blitt leder av et Oslo-parti. Jeg har fått flere sinte kommentarer allerede. Jeg er veldig opptatt av at vi skal bli stadig mer tydelige og radikale på den politikken som faktisk trengs. Og mitt store mål er å bygge organisasjonen og sørge for at MDG i Oslo blir stadig større, blir mer synlige og får større gjennomslag.

Les også: Oslo MDG vil forby reklame for fossilbiler og flyreiser

Bygdetulling altså. Er du fra bondegård?

– Ja.

Hva slags bondegård er du fra?

– Jeg er oppvokst på en gård i indre Sogn med mye skog, frukt og bær. Vi har hatt de fleste dyr, og jeg hadde min egen ku. Så jeg er god til å melke for hånd. Jeg har også slakta mange dyr, og har veldig stor respekt for den harde jobben det er å være bonde. Det er ikke lett å leve av å være bonde i Norge i dag.

MDG vil jo kutte kraftig i kjøttproduksjonen. Skal vi følge rådene fra KLIMAKUR-rapporten vil det bety over 6.000 færre årsverk i landbruket. Vil du dine egne så vondt?

– Det tallet mener jeg er en feilslutning. Det vil bare skje hvis man ikke fører en aktiv og god landbrukspolitikk. De siste tiårene har stadig flere gårdsbruk blitt lagt ned, den trenden må vi snu! Jeg er veldig opptatt av at MDG ikke går i krig mot bonden, men for bonden. På sikt må mange bønder måtte legge om driften, og vi må produsere og konsumere mindre rødt kjøtt. MDGs landbrukspolitikk handler om å gi mer igjen til bøndene og bruke mer av norske ressurser. I dag produserer vi rødt kjøtt basert på importert soyafôr fra Brasil. Det er ikke det norske landbruket vi vil ha. MDG er for et bærekraftig landbruk, god matsikkerhet og god dyrevelferd.

Oslo MDG de siste åra vært en enorm suksess målt i oppslutning og medlemstall. Samtidig som dere har gjort en del folk irriterte på grunn av klimapolitikken. Er det viktig å vise hensyn til dem, eller er det prisen for å føre en aktiv klimapolitikk?

– Det er et godt spørsmål. Jeg var lenge redd og fortvila over retningen verden var på vei i, men det gir meg håp at de grønne i Oslo, Norge og resten av verden faktisk er villige til å ta innover seg fakta og gjøre de tiltakene som trengs og som monner. Da vil vi møte motstand, og det er jeg ikke redd for. Jeg skjønner at folk blir redde og sure når vi påpeker at bilen og kjøttkonsumet er et problem, men vi må innse at det er en del ting vi ikke kan fortsette med. Jeg er ikke redd for at politikken vår skaper debatt og reaksjoner. Det må til.

Du har tidligere uttalt at å kjøre bil og spise masse kjøtt ikke gjør folk lykkelige. Men det kan det vel?

– Ja, det er mange ting som kan gjøre deg glad og være digg. Jeg også synes det kan være gøy å kjøre bil. Det jeg mener er at forskningen på hva som er viktig for et godt liv peker på ting som små forskjeller, trygge samfunn og gode relasjoner. Når det å kjøre masse bil og spise masse kjøtt setter framtida til barna våre i spill må vi våge å tenke oss litt om.

Hmm ...

– Jeg har ganske nylig gått over til å sykle i hverdagen, og herregud så glad jeg blir av det! Jeg sier ikke at det er sånn for alle, men om de fleste tenker seg om er det ikke å spise biff hver dag som er det aller viktigste i livet.

Les også: MDG-topp vil kutte utslipp med 80 prosent innen 2030

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Latin-Amerikas åpne årer», av Eduardo Galeano. Da jeg leste den som tenåring åpnet den øynene mine for kolonialismens herjinger og problemene med den globale hyperkapitalismen vi har i dag.

Hva gjør deg lykkelig?

– En god kopp kaffe om morgenen. Og å se hundretusenvis av unge streike for klimaet sammen med Greta Thunberg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Danser hele natta og bader naken i fjorden.

Er det noe du angrer på?

– Masse. Hele tida. Jeg er veldig redd for å såre folk.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Vladimir Putin. Jeg ville gitt han en god klem og forklart at det er det indre som teller. Han trenger ikke rakke ned på homofile eller bygge nye atomvåpen for å få oppmerksomhet.