Une Aina Bastholm. FOTO: NTB SCANPIX

Skulle irettesatt Rotevatn

Une Aina
Bastholm (28) er vara på Stortinget for Rasmus Hansson i MDG. Partiet har vært til stede på 55 prosent av avstemningene 
i Stortinget.

MDG har «skulket» nær 
halvparten av voteringene 
på Stortinget. Hvorfor?

- Vi har bare én mann på Stortinget, og vi ønsker å ta kvalifiserte beslutninger i saker hvor vi må ta stilling. Vi sitter i to av tolv komiteer, så vi er ikke med i forbehandlingen av de fleste sakene som kommer opp. Den demokratiske grunnen er at vi mener MDG er valgt inn for å prioritere hardt de områdene som er viktigst for oss: Klima og miljø.

Hvordan velger dere bort 
saker dere ikke stemmer i?

- Vi ser på hele dagsorden for en dag. Er det saker vi ser som er viktig for velgere eller hvor vår stemme påvirker utfallet av saken, prioriterer vi å være til stede. Noen saker er så tekniske at vi ikke rekker å ta stilling til dem før de føres i ­Stortinget, og da må vi dessverre prioritere dem bort.

Folk fra MDG argumenterer med at om en sak ender 73-23 istedenfor 73-24 så har det lite å si. Men det er vel en prinsipiell forskjell?

- Absolutt, derfor er det viktig å se hva saken gjelder. Men med tida vi har til rådighet, må vi prioritere.

Mange av de andre partiene er med på en utbytteordning som gjør at de alltid er representert. Hvorfor er ikke MDG med på det?

- Vi har undersøkt muligheten, og det går ikke siden vi bare har én representant. Vi kunne kanskje ha samarbeidet med et parti, men vi er opptatt av blokkuavhengigheten. De andre partiene har en fordel ved at de kan fristille sine representanter gjennom avtaler med hverandre. Det er skapt et inntrykk av at Rasmus er lite til stede, men sammenlignet med andre parlamentariske ledere, tror jeg vi er innenfor normen.

På Twitter skriver De Grønne at «Vi har også vært tydelige på at én stemme sjelden betyr noe. Vår rolle er å endre debatten og påvirke mest mulig». Er det viktigere å være synlig mediene enn i stortingssalen?

- Begge deler er viktig. I spørsmålet om å ta imot 5.000 syriske flyktninger hadde vi ikke mulighet til å være til stede under avstemningen. Voteringen var dessverre allerede gitt, derfor prioriterte vi høyt å gi uttrykk for vår støtte til forslaget i mediene og i debatten. Hadde vi vært en gruppe på ni kunne vi gjort begge deler.

Hvilken bok har 
betydd mest for deg?

- «Citizenship and the Environment» av Andrew Dobson. Den gjorde at jeg meldte meg inn i MDG etter å ha skrevet masteroppgave om samme tema.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å løpe i skogen.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg har ikke hatt så mange helter, men beundrer familien min.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Hvis det skjer, tar jeg en ettermiddag og kveld med gode venner og diskuterer politikk over noen øl.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for eller mot?

- Jeg går i tog mot pels og for solidaritetsspørsmål.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke irettesatte Sveinung Rotevatn på et par villedende poenger på Dagsnytt 18 på tirsdag.

Hvem ville du helst 
stått fast i heisen med?

- Antanas Mockus, tidligere ordfører for De Grønne i Bogotá. Han var en uredd og kreativ politiker, som gjennomførte reformer som fikk bukt med kriminalitet, og løftet miljø- og helsetilstanden i byen på få år.

marie.melgard@dagsavisen.no