FOTO: ARNE OVE BERGO

Skipsklokka viktig symbol

Guri 
Hjeltnes (59) er direktør ved senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Hun tok imot skipsklokka fra 
fangeskipet «Donau» som i går kom til Holocaust-senteret på Bygdøy.

Hva betyr det for Holocaust-senteret at dere har fått skipsklokken fra D/S Donau utstilt hos dere?

- Det er et meningssterkt tilskudd til senteret. Skipsklokka står nå ved inngangen til Holocaust-utstillingen. Deportasjonen av jødene gikk inn i et europeisk utryddelsesprosjekt, der nazistene ville renske Europa for jøder fra øst til vest og sør til nord. Så dette er en gjenstand man kan minnes over og reflektere rundt.

Fortell litt om Donau og transporten av jøder til konsentrasjonsleirene?

- Donau er først og fremst kjent for den store deportasjonen av jøder 26. november 1942. Da ble 532 jøder arrestert og fraktet om bord i båten. Det var 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. Bare ni menn fra denne transporten overlevde Den andre verdenskrig. I alt ble 772 jøder deportert fra Norge med tre skip. Bare 34 overlevde.

Skipsklokka er et viktig symbol?

- Den gjør et mektig fysisk inntrykk. Donau var et sivilt skip som ble rekvirert til krigsbruk av Tyskland under krigen. Donau er et symbol på sorg og ufattelig lidelse. Det var et troppetransportskip som fraktet forsyninger og soldater til Norge og også ble brukt til å frakte krigsfanger, jøder, politiske fanger.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Det er ulike bøker i ulike epoker av livet. På videregående leste jeg J.D. Salingers «The Catcher in the Rye». Som student leste jeg John Fowles og i kvinnetiåret Sigrid Undsets «Jenny». Bøker som betyr noe blir aldri de samme når jeg leser dem om igjen. Jeg er et lesende menneske og bøker betyr mye for meg. Men hva de betyr avhenger mye av hvor i livet jeg er. For tida leser jeg mye sakprosa, fordi jeg anmelder det.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er helt alminnelige små ting: Som at familien har det bra. Eller å kunne gå barbeint hele sommeren.

Hvem var din barndomshelt?

- Det må ha vært noen idrettstjerner som ingen i dag husker. Jeg drev masse idrett som barn. Eller nye helter for hver roman jeg slukte.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det er privat.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da lager jeg og spiser mye god mat. Gjerne sammen med gode venner. Og gjerne med et veldig godt glass rødvin til.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg har gått i mange demonstrasjonstog. Jeg går gjerne for klima og retten til selvbestemt abort. Hvis man vil være en aktiv samfunnsborger er det viktig å markere sine meninger.

Er det noe du angrer på?

- Det er det hele tida. Hvis jeg har brukt mye tid på å forberede noe, kan jeg bruke mye tid etterpå med å tenke over hva jeg kunne gjort annerledes.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det er må være en heismontør. Mange svarer familien eller andre. Jeg vil ha en som raskt kan få meg ut av heisen.

ester.nordland@dagsavisen.no