Navn i nyhetene

Skeier ut med Fernet

Forfatter og statsviter Aksel Braanen Sterri (27) er aktuell med boka «Tilbake til politikken: Hvordan Arbeiderpartiet igjen skal bli folkets parti».

Du har nå gitt ut en bok om «hvordan Arbeiderpartiet igjen skal bli folkets parti» og har snakket om den i alle kanaler. Voldsom oppmerksomhet dette, er du overrasket over interessen?

- Tja, litt kanskje, men ikke veldig, jeg tror det treffer en tidsånd.

Du skriver altså om å gjenreise Ap som folkeparti, men er det egentlig noe parti i dag som kan kalles et folkeparti?

- Ikke i større grad enn Arbeiderpartiet. Det er jo også derfor jeg skriver til dem, om jeg mente at andre var nærmere å være et folkeparti, men bare trengte litt justering, ville jeg skrevet til de i stedet. Det er nok litt underkommunisert at jeg velger Ap som mål for kritikken fordi de er nærmest.

Du kommer som en relativt ung fyr som langer ut mot et parti med lange tradisjoner, hvordan har reaksjonen vært fra folk i Ap?

- Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger, det minst hyggelige er at det er spennende med debatt. Men jeg har fått høre fra andre som igjen har hørt fra andre som kanskje mener det er et breialt prosjekt. Men alt i alt har det vært positivt, selv om mange reagerer på enkelte saker.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Det må bli Bo Rothstein, svensk statsviter og sosialdemokrat, med «Just Institutions Matter», en bok jeg har stjålet frekt fra.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det må være å invitere til fest, eventuelt sosialt samvær i ulike former. Mange liker å komme på fest, men jeg liker å invitere, da kan jeg håndplukke alle. Så får man heller ta kostnaden ved å rydde dagen derpå, det er det verdt.

Hvem var din barndomshelt?

- Romario, Brasils fremste spiller i fotball-VM i 1994, som dessverre også var en «troublemaker». Da jeg var liten, var han den tøffeste som var.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Eh, ja, dette burde man kanskje ha et raskt svar på. Jeg kan vel kanskje til tider være noe selvsentrert, i en hard diskusjon kan jeg for eksempel ikke alltid være så flink til å se den andres gode argumenter, men tar det heller som en kamp som skal vinnes.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg tre ekstra Gin Tonic og avslutter med en runde Fernet-shots.

Fernet Branca?

- Ja selvsagt, men det er når vi skeier ut, da tar vi gjerne en runde i baren vi angrer på dagen etter.

Men ærlig talt, er ikke det en bestemorsdrikk da?

- Ja, men man kan av og til erstatte det med Gammel Dansk.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg er jo egentlig ikke en sånn demo-fyr... Det er bra dette kommer etter 1. mai. Men det er jo mange ting jeg potensielt kunne gått i demonstrasjon mot, som grunnleggende rettighetsbrudd i Norge.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har egentlig policy på at det er en teit greie å angre. Det er sikkert masse jeg kunne ha angret på, men jeg prøver å ikke gjøre det.

Så til rosinen i pølsa: Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Akkurat nå om dagen må det være Jonas Gahr Støre, både for å kjefte litt for at han ikke kunne komme på lanseringen av boka, og for å hviske ham noen triks han må ha med seg i jobben som ny Ap-leder.

espen.lokeland-stai@dasgsavisen.no

Mer fra Dagsavisen