Navn i nyhetene

Skeier ut med belgisk øl

Direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim (51), vil sikre kvaliteten på barnehagetilbudet.

Seks av ti norske barnehager har pedagogiske ledere uten godkjent utdanning. Hvilken betydning har pedagogene for kvaliteten på barnehagetilbudet?

- Å være utdannet for jobben er i de fleste sammenhenger vesentlig for kvaliteten. Vi har en utdanning og profesjon for barnehagene, og vi må slutte å tro at siden «alle har barn», er alle og enhver egentlig kvalifisert.

Hvilken betydning har kvaliteten på barnehagetilbudet for barnas videre utvikling, etter ditt syn?

- Grunnlaget for senere utvikling - personlig, sosialt og kognitivt - legges i disse viktige barneårene. At barnehagene er trygge og stimulerende og at barna utvikler vennskap og sosial kompetanse er derfor vesentlig. Vi får stadig bedre belegg for å slå fast at barnehagene er av stor betydning senere i livet, spesielt for sårbare grupper.

Har det vært et for stort fokus på å sikre full barnehagedekning og for lite på innhold?

- Det er sannsynligvis ofte sånn at det er først når kvantiteten er sikret at vi for alvor kan konsentrere oss om kvaliteten. Jeg tror vi vil se en enorm utvikling i årene som kommer. Vi må for øvrig ikke glemme at mange barnehager og barnehageeiere har satset mye på kvalitetsutvikling mange år.

Hvilken betydning ser du for deg at barnehagene har i årene som kommer?

- Jeg tenker at om et par år vil hoveddelen av sentralbanksjefens årstale handle om hvor høy avkastning investeringer i høykvalitetsbarnehager gir; for verdiskapningen i landet på lang sikt, for utviklingen av befolkningens talent og for å sikre at alle deltar i samfunns og arbeidsliv. Denne avkastningen er langt høyere enn alle alternative investeringer - både de som Oljefondet foretar og direkte i oljefelt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Møte med milepelen», av Sigurd Hoel - fordi det antakelig var den boken som definitivt definerte skjønnlitteraturen som min faste venn i livet.

Hva gjør deg lykkelig?

- Uventede inntrykksfulle kultur- eller naturopplevelser sammen med noen en er glad i. Å løpe gjennom den nye skulpturparken på Ekeberg med Rolling Stones på øret var en slik en.

Hvem var din barndomshelt?

- John Lennon.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Når jeg prater for mye eller tar for stor plass.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Drikker belgisk øl og spiser peanøtter.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- En kortsiktig og ambisjonsløs sykkelpolitikk - kanskje fordi jeg nok en dag har risikert livet for å komme meg på jobben. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere forstår hvor god samferdselspolitikk og hvor god folkehelsepolitikk det er å legge til rette for at barn, unge og voksne trygt og effektivt kan komme seg til skole og jobb for egen maskin. Jeg har syklet masse i Paris by gjennom to år nå. Der er en trygg. Det er en ikke i Oslo.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke lærte fransk på skolen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- En som beholdt roen, var i godt humør, hadde mye interessant å fortelle og likte å være sammen med meg. For eksempel min sju år gamle sønn Herman.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen