Lars Petter Bartnes. FOTO: OVE MAGNE RIBSSKOG

Skeier ut med å gå Birken

Lars Petter
 Bartnes (45) er innstilt som ny leder i Norges Bondelag.

Tirsdag så vi bøndene marsjere gjennom Oslos gater og protestere mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Er det så ille å være bonde i Norge?

- Vi som er bønder i Norge har det på sett og vis bra. Reaksjonen vi så tirsdag var en spontanreaksjon med utgangspunkt i et kraftig lineskift fra regjeringen. Setter man tilbudet inn i det store bildet, peker det mot et landbruk som flyttes mer mot de sentrale områdene. Det går mot mer og mer stordrift.

Du tar over som leder i Norges Bondelag i juni. Hva er de første utfordringene du vil ta fatt i?

- Først er det årsmøtet som bestemmer, og jeg er så langt en kandidat, innstilt av valgkomiteen. Hvis jeg skulle bli valgt, er det mange arbeidsoppgaver. Hva som er viktig blir utmeislet av årsmøtet i Norges Bondelag. Det er både utfordringer og muligheter. Jeg oppfatter det slik at samfunnet er mer og mer opptatt av at vi skal produsere mat her i landet, og jeg opplever at yrket blir mer og mer verdsatt. Når jeg prater med folk føler jeg en anerkjennelse for det vi driver med og for det yrket vi har, på lik linje med andre yrker.

Du driver med melk, storfekjøtt, slaktekylling og korn. Hvordan greier du deg som bonde?

- På gården hos oss har vi et intensivt arbeidsliv, og en god dose med arbeidsglede. Det gir oss muligheten til å skape egen arbeidsplass. Vi har et godt livsgrunnlag, og skaper «business» på det vi driver med. Vi har en formålsparagraf og det er «å ha det artig hver dag».

Er norske bønder en utdøende rase?

- Absolutt ikke. Det er mange som søker inn i næringen, og det er en stigende interesse for naturbruk i utdanning, både på videregående og på høyskoler. Det er en nyinteresse for det vi driver med, og det yrket vi har.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg har lest veldig lite de siste året. Men i oppvekstene leste jeg mye Mikjel Fønhus. Måten han skildret naturopplevelser på fenget meg.

Hva gjør deg lykkelig?

- En god arbeidsdag med gode prestasjoner.

Hvem var din barndomshelt?

- Det må bli pappa. Han var en trygg, god og målrettet farsfigur.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg har for stort ambisjonsnivå. Det blir travle dager av det, men jeg har evnen til å få gjort ting.

Hva gjør du når du skeier ut?

- En ordinær utskeielse er en god treningsøkt. En solid utskeielse er å gå Birken.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg går gjerne i markering for rammevilkårene for norsk matproduksjon. Likestilling betyr også for mye for meg, så jeg er gjerne med på noen protestmarsjer der.

Er det noe du angrer på?

- Egentlig ikke. Jeg ser heller framover.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Må være fruen. Ingen andre.

- Ikke engang landbruksminister Sylvi Listhaug?

- Ikke engang henne.

tom.vestreng@dagsavisen.no