Navn i nyhetene

Skeier ut i badstua

Pontus Dahlström (31), partner i restauranten Maaemo som føk rett inn med to stjerner 
i Michelin-guiden.

Dere føk rett inn i Michelin-guiden på første forsøk. Som første nordiske restaurant fikk dere to stjerner med en gang. Hvordan føles det?

- Det er først nå det begynner å gå opp for oss. Etter bare 14 måneders drift er dette nesten helt surrealistisk. Det er som å komme til Champions League-finalen uten engang å ha prøvd.

Hva har inspektørene hos Michelin sett som gjør at det blir to stjerner med en gang?

- Det er vanskelig å vite noe om detaljene, men antakeligvis har de festet seg ved vårt målbevisste arbeid for å styrke vår egen identitet og jobben med å få fram de beste smakene i produktene våre.

Restauranten er fullbooket tre måneder fram i tid etter onsdagens kunngjøring. Hvordan føles det?

- Nå er det sånn at vi sliter med å ta oss av all pågangen. På ett døgn fikk vi tusen e-poster. Det er selvfølgelig flott, men vi er en liten restaurant, og da er det bare å beklage at det kan gå litt sent med tilbakemeldingene.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Der vil jeg peke på særlig to: Den første er den første vinboken jeg fikk, som gjorde at jeg åpnet meg for gastronomi og vekket interessen for mat og vin. Den andre er en bok om alle som har bodd i hjembygda mi i Finland 250-300 år tilbake i tid.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg har en fantastisk familie og to fantastiske barn. Samtidig driver jeg en restaurant med stor suksess. Jeg har med andre ord mange grunner til å være lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

- Her må jeg svare formel 1-sjåføren «Keke» Rosberg, som min første barndomshelt. Jeg husker at jeg følte den samme gleden som ham hver gang han vant et løp, samtidig som jeg ble skuffet hver gang han måtte bryte et av løpene.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det jeg misliker akkurat nå er at jeg gjerne skulle vært mer til stede for de der hjemme. Det å drive en restaurant på dette nivået skjer ikke i kontortida, og det merker jo også familien. Det er noe jeg virkelig misliker.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drar jeg hjem til Finland, vasser i en halv meter snø, fyrer opp badstua og tar et langt, kaldt bad. For meg er det den optimale rekreasjonen.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- For meg er bedre matkvalitet en viktig sak. Det må bli mulig for vanlige familier å kunne kjøpe gode råvarer i vanlige matvarebutikker.

Er det noe du angrer på?

- Det er helt sikkert tusenvis av småting jeg angrer på, men jeg prøver å se framover. Jeg er en 
privilegert person, og da bør jeg 
ikke gå rundt og irritere meg.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- En av de jeg virkelig beundrer er avdøde Steve Jobs. Hans tilnærming til teknologi som opplevelse er noe mange av oss som jobber med å selge opplevelser kan lære veldig mye av. Jeg kunne tenke meg å høre mer om hvordan han bygde opp Apple fra bunnen, og bygde opp en hel opplevelse rundt datamaskinene.

martin.moland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen