Navn i nyhetene

Sju søsken som forbilder

NAVN I NYHETENE: Han synes ingen beskriver det å gå på ski i skog og mark på en slik måte som Mikkjel Fønhus.

Inge 
Andersen (49)

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund

Vil ikke ha alkohol på idrettsarenaer

Stavanger kommune sa nylig ja til skjenking for publikum på Viking Stadion og i DNB Arena. Hva er så galt med dette?

- Idretten ønsker ikke å være et sted hvor barn og unge skal få sitt første møte med alkohol. Det er det samme som at vi ikke trenger alkohol på foreldremøtene, for at foreldrene skal komme.

Øl serveres på idrettsarenaer over store deler av verden, uten at noen ser noe rart på det. Hvorfor er Norge så annerledes?

- Norge kan være veldig stolt av den restriktive holdningen vi har mot alkohol på idrettsarenaer. Jeg har bodd og jobbet i Sveits, hvor det er fri servering på ethvert arrangement. Og det er ikke noe vakkert syn.

Det serveres alkohol på idrettsgallaen og på VIP-tribunen. Hvorfor er det greit der, og ikke for vanlig publikum?

- Noen ganger er det restaurantdrift på Ullevaal stadion under fotballkamper. Hvor det ikke er en miks av en tilstedeværelse av barn og ungdom, men dette er minimalisert, og under regulerte forhold.

Tror du avgjørelsen i Stavanger vil føre til at flere følger etter?

- Det er opp til hver enkelt kommune i Norge å fatte slike beslutninger. Det er det demokratiet vi lever i, og dette har skapt betydelig debatt i Stavanger. Men dette trenger ikke ha noen betydning for at det nå blir alkoholservering overalt på idrettsarrangementer andre steder i landet. Men vi i idrettsforbundet er tydelige på vårt ståsted i debatten.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er to bøker. «Vindens veier» av den samiske forfatteren Nils-Aslak Valkeapää. En annen er «Skiløperen», av Mikkjel Fønhus. Det er mye livsfilosofi i de bøkene. Valkeapää er en fantastisk dikter, som beskriver livet på en lyrisk og helhetlig måte. Og ingen beskriver det å gå på ski i skog og mark på en slik måte som Fønhus.

Hva gjør deg lykkelig?

- Her vil jeg også si to ting. At barna mine har det godt, og at jeg har det godt i kjærlighetslivet.

Hvem var din barndomshelt?

- To svar her også. Som ung gutt, var det Ivar Formo og Oddvar Brå som var idolene. Senere fikk jeg gleden til å jobbe sammen med Oddvar Brå, og vi har siden vært gode kamerater. Jeg er yngst i en søskenflokk på åtte, og alle mine søsken har også vært gode forbilder for meg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg burde absolutt bli flinkere til å holde formen ved like. Jeg liker ikke at jeg trener så lite, og jeg vet hvor viktig det er. Men jeg løp Midnatts­loppet (10 kilometer) i Göteborg sist helg.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg liker god mat og drikke med gode venner og familie. Jeg liker å danse, og mange kvinner sier at jeg er flink.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Mobbing og trakassering av mennesker er helt uakseptabelt, og det kunne jeg gjerne gått i tog mot.

Er det noe du angrer på?

- Jeg tar med mine erfaringer i livet, og prøver å gjøre ting bedre hele tida. Jeg går ikke rundt og angrer, men vet at det meste jeg driver med kan forbedres. Slik er det for alle.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Med min kjæreste og samboer, Denise. Vi ville garantert fått det moro.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen