FOTO: PRIVAT

Sjøsyk og gravid på TV

Cecilie Skog (42)

Fjellklatrer og ekspedisjonsfarer, mest kjent for sine turer til Mount Everest, Sydpolen og Nordpolen.

Nå aktuell med «FamilieFryd» på NRK, en privat dokumentarserie i fire deler.

Vi får altså følge deg og kjæresten Aleksander Gamme gjennom to år i dette programmet. Hvorfor bør vi se på?

– Hvis du ønsker å føle deg litt bedre selv, bør du definitivt se på. Her er det lite mestring og mye motstand. Vi trodde vi skulle erobre verden, jeg hadde en drøm om å vise både Aleksander og barna hele verden gjennom seiling, det skulle bli vårt prosjekt. Det ble vanskeligere enn jeg hadde trodd. Av de 26 månedene vi filmet, var jeg gravid i 18. Det var mye kvalme og sjøsyke. Jeg lå nede, bokstavelig talt, i lugaren og spydde. Og Aleksander, ja, han er jo fra Hamar.

Men noen høydepunkt finnes vel?

– Vi hadde blant annet noen fine klatreopplevelser og turer på land, ironisk nok, siden vi skulle lage tur-tv fra vann.

Hvordan har det vært å ha et kamerateam så tett på?

– Nå skal det sies at det ikke har vært et kamerateam, det har vært Tom, (Edvindsen, prisbelønnet fotograf, journ.anm) en god kompis, som tilfeldigvis jobber i NRK. Uansett var det tøft, når kroppen var full av hormoner og jeg plutselig ikke mestret noe. Jeg hadde nok tatt et annet valg i dag.

Du har besteget verdens høyeste fjelltopper, og nå er du småbarnsmor med to bleiebarn og går på rusleturer i skogen bak huset. Holder det virkelig for deg?

– Jeg savner ikke det livet jeg har levd i 20 år. Kanskje det er hormonene som hjelper meg, men jeg trives utrolig godt her og nå.

Vi kommer ikke unna krøllene. Hvordan er sveisen til døtrene dine?

– Vilja (18 mnd.) er, ikke overraskende, en krølltopp. Vi håpet egentlig at hun skulle få slippe, det har vært litt stress med disse krøllene. Men nå håper vi at Vega (3 mnd.) også får krøller, så hun ikke skal føle seg utenfor i flokken.

Har du noen gode råd til småbarnsforeldre med dårlig samvittighet som ikke kommer seg ut på tur?

– Slutt med dårlig samvittighet! Stresser du med økologisk mat og alle bøkene du skulle ha lest, kommer du deg i hvert fall ikke ut. Få hjelp til å komme over dørstokken. Selv har jeg en søster på andre siden av hekken. Spør en nabo, en venn, noen som vil deg vel. Og så må du øve.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ronja Røverdatter ble lest sikkert 150.000 ganger. Den satte i gang drømmer. Og å treffe en som Birk. Det har jeg gjort.

Hvem var din barndoms helt?

– Mormoren min, Mally Klara. Hun sa alltid «Mally klara alt». Det innebar for eksempel aking på rumpeakebrett med operert hofte.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har en side som ikke så mange vet om. Jeg blir bråsint. Som et lemen. Få trigger det, men Aleksander gjør. Og det får seerne merke i «FamilieFryd».

Har du noen mestringsstrategier du kan dele med leserne?

– Nei, der trenger jeg råd selv. Det er jo det å ta en pause da. Men det er ikke så enkelt på en seilbåt fem timer fra land.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg en stor pose smågodt, det må være Candy King, og helst så mye farger som mulig. Så spiser jeg så jeg blir kvalm. Hver fredag, lærer aldri.

Er det noe du angrer på?

– Det må være at jeg er på pute-TV i beste sendetid lørdag kveld. Jeg pleier ikke å ha vanskeligheter med å bjuda på, TV-seerne har sett meg sårbar før, men nå gruer jeg meg.